Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att förlänga fristen vid inbetalning av mervärdesskatt.

Motivering

De senaste åren har den genomsnittliga betalningstiden för fakturor ökat. Tidigare angavs i regel 30 dagars betalningstid på fakturor i Sverige. Det blir nu allt vanligare med 60 eller rent av 90 dagars betalningstid, särskilt från större bolag. De mindre underleverantörerna tvingas anpassa sig, vilket i sin tur för med sig likviditetsproblem. Problemet med allt längre betalningstider förvärras ytterligare av att tiden för inbetalning av mervärdesskatt är anpassad till 30 dagars betalningstid.

I dag måste momsen för en faktura utfärdad i mars betalas in den 12:e maj, osv. Det betyder att tidsmarginalen blir liten. Fakturering sent i månaden leder lätt till att momsen måste betalas in, utan att fakturan betalts. En klar majoritet av undersökta företag uppger att de tvingats betala in moms för fakturor de inte fått betalt för under det gångna året. (Företagarnas Panel, 2004)

Möjligheten att påverka utvecklingen är mycket begränsad för det enskilda småföretaget. Det är vanligt att kunder ignorerar den betalningstid som anges på fakturan. Trots att i princip inga mindre företag anger mer än 30 dagars betalningstid (SIFO/Företagarna, 2004) har mer än en fjärdedel av småföretagen en genomsnittlig betalningstid på över 30 dagar på sina fakturor. I tillverkningsindustrin, där beroendet av större företag är större, är den andelen över 40 %. I högriskgruppen, företag med genomsnittlig betalningstid på över 40 dagar, ingår 14 % av alla småföretag.

Utvecklingen mot allt längre betalningstider drivs delvis av anpassning till internationella storföretags rutiner och standarder. Det betyder i sin tur att det är osannolikt att ökningen kommer att upphöra. En underleverantör är dessutom i regel mycket anpassad till sin kund. Maktförhållandena i relationen mellan kund och leverantör blir därför sådana att leverantören mycket sällan kommer att driva in sina pengar i tid med någon form av tvångsmedel. Av samma anledning är tvingande åtgärder för att låsa fast företag till en viss betalningstid troligen improduktiva.

Den åtgärd som ger störst möjligheter till lättnad för de mindre företagen är av ovanstående skäl en förlängning med minst en månad av fristen för momsinbetalning. Med längre frist för momsinbetalning minskas de svåraste konsekvenserna av förlängda betalningstider, utan ytterligare statliga ingrepp i betalningssystemen.

Stockholm den 28 september 2005

Yvonne Ångström (fp)

Jeppe Johnsson (m)

Holger Gustafsson (kd)

Viviann Gerdin (c)

Runar Patriksson (fp)

Elizabeth Nyström (m)

Håkan Larsson (c)

Lars Lindén (kd)