Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om nya regler för återinvestering i onoterade företag.

Motivering

En av de saker som skiljer företagare från anställda är att företagare ofta är tvungna att investera kapital för att kunna verka som företagare. Om företagaren vill byta företag så behöver företagaren sälja företaget och starta eller investera i ett annat företag. Detta gör att företagare som byter arbete också får betala skatt på bytet.

En småföretagare som säljer sitt företag och återinvesterar köpeskillingen i ett annat småföretag får med dagens regler betala ca 30–55 procent i skatt på vinsten. De flesta småföretagare är aktiva ägare. Därmed omfattas de av den progressiva inkomstbeskattningen. Naturligtvis innebär detta ett avbräck för det möjliga kapital som kan återinvesteras.

Vi vill att även i de fall företagaren får kontanter vid försäljning av sitt företag ska beskattningen skjutas upp om dessa återinvesteras i ett annat onoterat bolag. Idag finns en liknande möjlighet att skjuta upp beskattningen för kapitalvinster på bostäder för att underlätta rörligheten på bostadsmarknaden. Det finns också möjlighet att få uppskov med beskattningen när aktierna byts in mot aktier i det köpande företaget.

Om en företagare som säljer sitt företag skulle kunna återinvestera köpeskillingen i ett nytt småföretag utan skattekonsekvenser skulle det kapital som blev möjligt att investera vara större. Dessutom underlättar det omstruktureringar t.ex. då en av två kompanjoner vill starta en annan verksamhet och då enkelt utan skattekonsekvenser kan sälja sin andel i det gamla företaget och starta ett nytt med köpeskillingen.

Genom ovanstående förslag kan nödvändiga omstruktureringar ske utan att hindras av skatterna. De innebär också att medel som skapats av produktionsmedel kan återinvesteras i produktionsmedel även i annat företag utan allvarliga skattekonsekvenser.

Det finns flera undersökningar som visar att det är problem med att hitta riskkapital för investeringar i tidiga skeden, s.k. såddföretag. Riskkapitalbolagen vill gå in i ett senare skede och med större belopp än vad som är aktuellt i ett tidigt skede. Däremot passar dessa investeringar ofta för s.k. affärsänglar. Med detta förslag skulle affärsänglar slippa sätta sig på bolag för att kunna återinvestera i onoterade företag utan skatteavbräck.

Skatteutskottet avstyrkte förra riksmötet en motion med motsvarande innehåll med hänvisning till att det skulle urholka skattebasen.

Det kan inte vara rimligt att man måste lägga sitt innehav i onoterat aktiebolag i ett annat aktiebolag med de extra kostnader i form av administration, revision m.m. som det innebär för att kunna omplacera innehav av aktier i onoterade företag. Även för småföretagare kan det finnas behov av omstruktureringar för att kunna möta förändringar. Skattesystemet måste uppmuntra nödvändiga förändringar, för att företagen ska vara lönsamma och skattebasen på så sätt upprätthållas.

Stockholm den 30 september 2005

Viviann Gerdin (c)

Jeppe Johnsson (m)

Runar Patriksson (fp)

Holger Gustafsson (kd)

Håkan Larsson (c)

Elizabeth Nyström (m)

Lars Lindén (kd)