Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till förändringar i beskattningsregler enligt motionen.

Motivering

Stormen över södra Sverige har drabbat innevånarna mycket hårt. I spåren av stormens skövling sker nu ett intensivt röjningsarbete. Det är inte enbart i avverkning och uppröjning som exceptionella och särskilda åtgärder krävts. För att så långt möjligt undanröja negativa effekter som kommer av att många års löpande virkesintäkter kommer under ett år, måste även skattesystemet ses över.

Vi har idag en skogskontolagstiftning som innehåller regler för avsättning vid skogsskadesituationer. Över tiden har denna lagstiftning förändrats ur stimulanssynpunkt men även i situationer som denna när naturkatastrofer påverkar den löpande verksamheten.

Som mycket av vår lagstiftning är även avsättningsreglerna för skogsskadekonto onödigt byråkratiska. De är heller inte anpassade till den unika situation som nu uppstått. Det är därför viktigt att nu omgående klargöra de regler som ska gälla och de förändringar som behöver ske för att inte ytterligare försvåra för skogsägaren.

Intäkter som i normalfallet skulle spridits ut på mellan 20 och 30 år, eller i vissa fall under en ännu längre period, ska nu hanteras direkt. Skogsägarna drabbas dessutom av ett kraftigt sänkt netto av skogsleveranserna.

Det är i skuggan av dessa för många förödande kostnadsökningar och intäktsminskningar våra förslag till åtgärder och lättnader har utformats i syfte att skapa någon form av trygghet och framtidstro för de människor som drabbats inom skogsnäringen.

Stormavdrag

Ett särskilt och tidsbegränsat avdrag införs för att underlätta amortering av skulder på hårt drabbade skogsfastigheter. Ägare till hårt drabbade gårdar med hög belåningsgrad löper annars en hög risk att drabbas av skatteeffekter som framtvingar försäljning eller konkurs.

Avdraget följer principerna för skogsavdrag. Utrymmet för skogsavdrag höjs dock till 100 % av anskaffningsvärdet. Avdrag ska dessutom kunna ske upp till 100 % av skogsintäkten. De samlade effekterna av stormavdrag, skogsavdraget etc. får inte skapa underskott i näringsverksamhet. Stormavdraget erhålls för belopp utöver en gräns av tre årsavverkningar. Årsavverkningen beräknas utifrån fastighetens årliga tillväxt. Avdraget är tillfälligt och gäller för taxeringsåren 2006 till 2008.

Avsättningsrätten till skogsskadekonto bör göras generell

Lagstiftningen talar idag om en betydande del av skogsinnehavet och ett godkännande från skogsvårdande myndighet som grund för avsättning. Detta är inte nödvändigt. Rätten till avsättning bör därför inom de områden som drabbats göras generell utan särskild prövning.

Avsättningens storlek till skogsskadekonto bör höjas

Ingen tidigare storm har fällt så mycket skog för enskilda näringsidkare. Avsättningsutrymmet som idag är 80 % vid upplåtelse av avverkningsrätt bör därför ökas till 100. Skälet till detta är att även vid en så pass hög avsättningströskel som 80 % kan många skogsägare komma att drabbas av oönskade skatteeffekter.

Förläng avsättningstiden för skogsskadekonto till 30 år

Idag kan ett skogsskadekonto leva i 20 år. För många kan denna tid vara tillräcklig för att sprida inkomsten. Om en djupare analys däremot pekar på att så inte är fallet bör avsättningstiden förlängas ytterligare.

Ändra reglerna för upplösning av skogskonton vid arv, bodelning etc.

Avsättningen ska enligt nuvarande lagstiftning tas upp till beskattning vid arv eller bodelning, dock inte vid gåva. Konsekvenserna av stormen kommer att påverka fastigheternas värde och möjligheten till skogsbruk under många år framöver. Det är därför viktigt att kommande generationer även vid arv eller vid bodelning ska kunna behålla den avsättning som nu sker.

Inför rätt till pantsättning av skogsskadekonton och skogskonton som säkerhet för lån

Många skogsfastigheter tappar genom stormfällningen väsentliga säkerheter som ligger till grund för upplåning i banker. Detta leder i sin tur till stora skatte- och likviditetsproblem när bankerna tvingas säga upp lån och skogsägaren måste amortera.

Pantsättning av skogsskadekonto som säkerhet för lån utlöser för närvarande beskattning. För att undvika en situation där banken tvingas säga upp lån på grund av att säkerheten i växande skog inte finns längre, bör därför rätt till pantsättning av skogskonto och skogsskadekontomedel som säkerhet för lån införas.

Ge möjlighet till friare placering av skogskontopengarna

Nuvarande regler låser insatta pengar till sparande på särskilt bankkonto. Vi anser att det är rimligt att tillåta betydligt friare placeringar av pengarna. Vi vill inom regelverket för skogskonto öppna upp för placering i t.ex. aktier, fonder och värdepapper.

Stockholm den 1 oktober 2005

Eskil Erlandsson (c)

Jan Andersson (c)