Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att restaurangmomsen bör sänkas.

Motivering

Den svenska hotell- och restaurangbranschen omsätter 64 miljarder kronor och har ungefär 78 000 årsanställda. Samtidigt är hotell- och restaurangbranschen en mycket konkurrensutsatt sektor. Branschens utveckling är cyklisk, vilket innebär att den i hög grad påverkas av hur näringsliv och offentlig sektor reser, konfererar och representerar, d.v.s. hur aktivitetsnivån utvecklas. Branschens lönsamhet påverkas även påtagligt av politiska beslut. Utav priset på en restaurangmåltid är 55–60 procent skatt.

Konsumtionen på restaurang utgör en viktig del av innehållet i turistexporten. Sverige har tillsammans med Danmark EU:s högsta restaurangmoms. Den genomsnittliga restaurangmomsen inom Europa är 14 procent. Räknar man dessutom bort Sverige, Danmark och Finland blir siffran knappt 12 procent. Enligt EU:s regler är normalt inte restaurangtjänster något som medlemsländerna får tillämpa en reducerad momssats på. Men åtta av femton medlemsländer har undantagsregler som innebär att de har den möjligheten. Samtliga dessa åtta länder utnyttjar möjligheten. Den högre restaurangmomsen i Sverige innebär sämre förutsättningar för Sverige som turistland.

Skillnader i momssatser mellan livsmedelsbutiker och restauranger har även lett till en betydande snedvridning av konkurrensen. Momsen på hämtmat och livsmedel i matvaruaffärer är lägre än restaurangmomsen, 12 procent jämfört med 25 procent. Den högre momsen på restaurangkonsumtion i förhållande till konsumtion av livsmedel från matvarubutik och hämtmat missgynnar restaurangerna som tvingas till större prispåslag. Det kan inte vara rimligt att skattebelastningen skall vara 13 procentenheter lägre när färdiglagad mat handlas i en livsmedelsbutik än när den beställs på restaurang.

Turismen är en av världens största industrier och den växer stadigt. Prognoser pekar på att den internationella turismen år 2020 kommer att ha ökat till 1,5 miljarder övernattande besökare per år, vilket är mer än en tredubbling sedan 1990. I norra Europa beräknas motsvarande siffra stiga till 100 miljoner, även det en tredubbling sedan 1990. När turister, inom såväl privat- som affärssegmentet, konsumerar varor och tjänster i ett annat land talar man om turistexport. För närvarande utgör turistexporten drygt 7 procent av världens totala export.

För att Sveriges möjligheter att ta del av den växande kakan skall öka krävs det bland annat att den svenska hotell- och restaurangbranschen får rättvisa konkurrensvillkor jämfört med sina konkurrenter i övriga Europa. En sänkning av hotell- och restaurangmomsen skulle öka möjligheten till tillväxt och fler människor i arbete.

Stockholm den 2 oktober 2005

Claes Västerteg (c)