Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att reglerna för användande av F-skattsedel görs könsneutrala.
Tillgången till kompetent och kvalificerad arbetskraft på mindre orter och på landsbygden är idag begränsad. I många kommuner finns ett fåtal större industrier och handelsföretag som dominerar arbetsmarknaden men många enmans- och småföretagare. Förutsättningarna för dessa företagare är vitt skilda.
Behovet av förenklade regler för småföretagare är stort men också avgörande för att fler nya företag ska komma till. Bland annat bör reglerna för enmans- och småföretagare för in- och uthyrning av personal göras könsneutrala. Återkommande dyker det upp hinder av diskriminerande karaktär mot kvinnors företagsidéer. Kvinnors erfarenhet och kunskap bemöts fortfarande av fördomar, kvinnors uppfinningsrikedom ifrågasätts och de får inte den stimulans de behöver när deras affärsidé presenteras.
Typiska kvinnojobb möter ofta motstånd när de ska omsättas i företagande. Kvinnliga affärsidéer som att erbjuda servicetjänster i form av städning, information, blomskötsel, bordspresentationer, renovering av möbler, språkkunskaper och diverse arbetsuppgifter i storkök, betraktas av vissa myndigheter som lönearbete, något som ”vem som helst kan utföra”. Arbetets art betecknas inte kräva F-skattsedel för uppdragen! Detta bemötande från myndighetspersoner begränsar kvinnors möjligheter att starta företag, och kvinnors möjligheter att försörja sig på orter där lönearbeten är få.
Det är könsdiskriminerande och utvecklingshämmande för samhällsekonomin att män kan erhålla F-skattsedel och mot faktura arbeta på spridda platser men inte kvinnor. Exempel är en rörläggare, snickare, elektriker och andra typiskt manliga yrken. Det är häpnadsväckande att kvinnor med sina kompetenser, både praktiskt och socialt möter hinder när de vill byta tjänster med andra företag och då använda F-skattsedel och arbeta mot faktura. Rekommendationerna till några småföretagare är att anställa den personal de behöver. När det kvinnliga företaget har behov av personal med olika kompetens, i olika omfattning borde det finnas möjligheter även för dem. Reglerna för in- och uthyrning av personal och att mot faktura köpa tjänsterna eller sälja dem till ett annat företag med F-skatt ska naturligtvis vara könsneutrala.
Många enkvinnoalternativa småföretagare med säsongsbetonade arbeten skulle genom detta enkla förfarande kunna försörja sig själva. De som av någon anledning drabbas av konjunktursvackor skulle med en F-skattsedel kunna hyra eller sälja sitt kunnande till något annat företag och därmed inte belasta vare sig a-kassan eller socialen. Detta är idag inte möjligt på grund av att skattemyndigheten, Försäkringskassan och arbetsförmedlingen i en region gemensamt tolkat att detta strider mot lagen. A-skattsedel är det som gäller. Att ge människor, i detta fall kvinnor, möjligheter att försörja sig på de mindre orterna genom att under perioder arbeta i ett annat småföretag med begränsad verksamhet inom vissa sektorer är idag inte möjligt.
Fördelen med att endast använda F-skattesedel för t.ex. en enmansföretagare är att det finns möjlighet att öka det egna företagets omsättning samt bredda kompetens och marknad, och därmed bidra till överlevnad på sikt. Färre regler och mindre administration blir effekten genom att använda F-skattsedel vid byte av tjänster, och det motverkar svartarbete.
Exempel: En konsthantverkare som kan kultur, främmande språk och historia och visar egna produkter, tar emot och pratar med sina kunder/gäster är bra marknadsföring för det berörda företaget, kommunen och landet. Med dagens inställning hos berörd skattemyndighet uppmanas företagaren att anställa den personal som behövs. Problemet är uppfattningen om kvinnors kompetens och motståndet till att kunna köpa kvinnors kompetens från andra enmans- och småföretag.
Speciellt kvinnoägda småföretag i glesbygden drabbas av myndigheternas motstånd. Kvinnor med bred och speciell kompetens, attraktiva för en rad olika tjänster hindras med nuvarande regler i sin yrkesutövning. Reglerna för in- och uthyrning av olika kompetenser måste därför göras könsneutrala så att kvinnliga företagare med F-skattsedel tillåts köpa tjänster mot faktura på lika villkor som snickaren och rörläggaren gör genom sin F-skattsedel.