Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en utredning om hur man stimulerar till ett utbyte av hushållsprodukter för att minimera energiåtgången i hushållen.
Vitvaror i hushållet svarar för en betydande del av den energi som ingår i s.k. hushållsel, dvs. den energi som förbrukas om uppvärmningen undantas. En stor del av detta beror på att kyl/frys och andra vitvaror är gamla och borde utrangeras till förmån för nyare och energisnålare produkter.
Hemmets största energislukare är kylen och frysen. Är det dags att byta ut gammal utrustning finns en hel del att vinna. Om man byter en frys från slutet av 1980-talet mot en ny kan elförbrukningen minskas med ca 400 kWh per år. En stor besparingspotential om många hushåll byter.
Det finns en energimärkning som är obligatorisk i alla EU-länder och är en viktig del i unionens energisparprogram. Tanken är att konsumenterna ska vägledas till mer energisnåla alternativ. En färgskala från grönt till rött och bokstäverna A till G, talar om hur energieffektiv varan är. A är bäst och G är sämst. Nära hälften av Sveriges totala bestånd av vitvaror, som är äldre, saknar denna energimärkning och konsumerar sannolikt mer energi än nödvändigt.
För att förändring ska kunna ske, krävs incitament för konsumenterna att välja mer effektiva produkter. Olika stödformer för energisnåla hushållsmaskiner har prövats bl.a. i Nederländerna och Danmark. I Nederländerna fick konsumenter som valde maskiner av bästa energiklass en premie på 500–1 000 kronor under ett antal år. Även i Danmark har bidrag prövats. Totalt avsattes 35 miljoner DKK till kampanjen om energisnåla vitvaror, IT-styrutrustning och centralvärmepumpar. Bidraget motsvarade ca 500 DKK.
Ett bidrag skulle kunna stimulera de svenska konsumenterna att byta sina vitvaror. Detta skulle minska den svenska elkonsumtionen på ett positivt sätt och även stimulera de företag som producerar vitvaror, samtidigt som miljövinsterna uppkommer genom att nya vitvaror är mer miljövänliga och återvinningsbara. En utredning kring hur ett eventuellt svenskt stöd skulle kunna utformas bör därför tillsättas. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.