Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att förslaget i Skatt på väg (SOU 2004:63) inte skall genomföras.

Motivering

Den statliga utredningen Skatt på väg (SOU 2004:63) sägs vara en del i en grön skatteväxling. Grönt kommer det också att bli i stora delar av vårt avlånga land om skatteförslaget antas. Grönt av sly på igenvuxna åkrar, gröna skogar som får stå oavverkade då fraktkostnaderna gör avverkningen olönsam.

Kampen mot regeringens förslag Skatt på väg, eller Skatt på avstånd som det hellre borde heta, går vidare. Införs den föreslagna kilometerskatten med 36,70 kr/mil för tunga fordon drabbas landsbygden särskilt hårt. Den som äger skog långt från industrierna blir den verklige förloraren. Mycket skog kommer inte att kunna avverkas då transportkostnaderna äter upp hela vinsten.

Skatt på väg är det största hotet mot åkerinäringen på 75 år. Vi lever i ett skogsrikt land och en mycket stor del av landets exportinkomster kommer från skogen. Förslagets effekter skulle slå hårt mot Norrlands och Svealands inland. Den näring som till stor del bär upp landets välstånd försätts i en besvärlig situation gentemot utländska konkurrenter. Redan idag har Sverige, på grund av den höga skatten på drivmedel, en konkurrensnackdel i förhållande till Finland.

Om tanken var att skatteväxlingen skulle bli grön i betydelsen miljövänlig blir resultatet ett helt annat. Utvecklingen av bioenergisektorn, som ska bidra till att fylla de energipolitiska målen, kommer att slå stopp. Biobränslen tål definitivt inga ökade transportkostnader. Genom att beskatta avstånd och inte bränsle slår staten undan benen för redan gjorda satsningar inom biobränsleproduktionen.

Men Skatt på väg drabbar inte bara vissa näringar. För människor på landsbygden och i mindre tätorter blir alla konsumtionsvaror dyrare. Här kan kostnaderna vältras vidare till slutkunden och den som bor längst bort får då betala mest.

En konsekvensutredning på förslagets inverkan på skogsnäringen har gjorts av Skogforsk. Den visar att med förslagets fördyringar kommer 30 procent av massaindustrins nuvarande virkesanvändning att försvinna. Virket blir helt enkelt för dyrt att hämta. Av det följer minskad produktion och åtskilliga arbetstillfällen kommer att försvinna bland skogsentreprenörer, åkare och på industrierna.

Men inte bara skogsnäringen drabbas. Alla som bor i Norrlands inland kommer att få betala i form av fördyrade livsmedel och konsumtionsvaror. Redan hårt prövade landsortsbor riskerar dessutom ökad arbetslöshet när de transportberoende arbetsplatserna konkurreras ut av andra med mindre transportbehov. Förslaget drabbar såväl privatpersoner som företag. Men Skatt på väg är inte det enda förslaget som kan göra transporter dyrare. I en miljöproposition talas det om positiv regional utveckling,

Avstånden och infrastrukturen i norra Sverige samt Svealands inland gör att transporter med lastbil är en förutsättning för att kunna bedriva näringsverksamhet och handla med varor. Förslaget Skatt på väg slår hårt mot alla näringsverksamheter samt alla boende på landsbygden och i små orter. Särskilt hårt drabbar det dock den gröna näringen – skogsbruk, lantbruk och livsmedelsindustrin – som använder marken som resurs i sitt företag.

Förslaget lägger en död hand över råvaruexporten från skogslänen och för den ekonomiska utvecklingen i hela landet. Om utredningen Skatt på väg (SOU 2004:63) genomförs påverkar det landsbygden oerhört hårt och transporterna blir så dyra att lastbilsentreprenörer kommer att tvingas gå i konkurs. Därför bör utredningen avslås.

Stockholm den 28 september 2005

Birgitta Sellén (c)

Viviann Gerdin (c)