Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att förenkla de skatteregler som gäller ideell verksamhet.

Motivering

Ideellt, frivilligt arbete är av stor betydelse för det svenska samhället. Stat och kommuner har all anledning att uppmuntra och stimulera till olika former av ideella insatser. Det sker också genom olika former av stöd, framför allt till idrotten, men även till andra folkrörelser. Samtidigt visar tyvärr en genomgång av de skatteregler som gäller för ideell verksamhet att dessa bestämmelser och deras tillämpning ofta försvårar arbetet och verkar avskräckande genom krångel och småaktighet.

En sådan genomgång gjordes våren 2004 av riksdagens scoutnätverk. Vid den avslutande paneldiskussionen enades företrädare för alla politiska partier om att en översyn borde ske, för att förenkla reglerna för beskattning av ideell verksamhet och göra dem mer generösa.

Ett av de problem som ideella föreningar möter, när de försöker finna vägar att finansiera sin verksamhet, är den oklarhet som begreppet ”hävdvunnen verksamhet” representerar. Om man samlar in pengar genom s.k. hävdvunnen verksamhet blir inkomsten inte beskattad, däremot om man lyckas finna nya vägar. Tolkningen av detta kan ge häpnadsväckande resultat, t.ex. att en scoutkår som i flera år hade tjänat pengar till sin verksamhet genom att städa rastplatser åt Vägverket plötsligt fick betala skatt för inkomsten!

Ett annat exempel på krångel som knappast har förankring i människors rättsmedvetande är när oavlönade scoutledare förmånsbeskattas för att de får delta i lägerverksamhet och bjuds på grillkorv vid lägerelden utan att betala för förtäringen.

En översyn av de bestämmelser som gäller beskattningen av ideell verksamhet bör syfta till förenkling av reglerna och en mer generös behandling av denna verksamhet som är värd samhällets stöd. Man bör också undvika att annan ideell verksamhet behandlas mindre förmånligt än idrotten. I den mån detta sker inom skattelagstiftningen eller dess tillämpning bör sådana inslag undanröjas.

Stockholm den 30 september 2005

Gabriel Romanus (fp)

Cristina Husmark Pehrsson (m)

Anne Marie Brodén (m)

Olle Sandahl (kd)

Birgitta Carlsson (c)