Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om skattemyndigheters möjligheter att tillämpa den s.k. lex Uggla.

Motivering

Enligt gällande lagstiftning har Skattemyndigheten möjlighet att granska företag och söka efter företag som enligt Skatteverket bedöms ha ”för hög likviditet”. I praktiken handlar det om att granska hur stor kassa ett företag håller sig med. Om likviditeten bedöms vara för stor enligt Skatteverkets bedömning riskerar ägarna att drabbas av förmögenhetsskatt för den överlikvididet som Skatteverket anser föreligger. Motivet för den här typen av fiskala åtgärder sägs bland annat vara att komma åt ägare som bygger upp överlikviditet i företag och låter bli att använda sin så kallade överlikviditet till investeringar.

Enligt vår mening är det ett problem att Skatteverkets tjänstemän sitter och granskar företags investeringsplaner och kräver in förmögenhetsskatt och i vissa fall skattetillägg när tjänstmännen inte anser att investeringsplanerna är tillräckligt konkreta. Det skapar en osäkerhet bland företag och företagare om vad som gäller. Vilka förutsättningar skall vara vägledande för en investering? Hur länge är det rimligt att ett företag avvaktar med en investering innan Skatteverket slår till och kallar det för överlikviditet? Vad är det som investeringsplanerna skall omfatta för att vara tillräckligt konkreta. Lagar och förordningar skall vara tydliga. Medborgarna skall veta vad de kan förvänta sig. Det kan de inte i dessa och liknande ärenden.

Av den anledningen anser vi att riksdagen skall ge regeringen i uppdrag att återkomma till riksdagen med förslag som omöjliggör den här typen av godtyckliga prövningar.

Stockholm den 2 oktober 2005

Tomas Högström (m)

Jan-Evert Rådhström (m)