Riksdagen begär att regeringen återkommer med förslag till förändringar av reglerna för momsavdrag för företagares tjänstefordon i enlighet med vad som anförs i motionen.
Momslagstiftningen stadgar att för att en företagare skall ha rätt att göra momsavdrag för en lätt lastbil i sin näringsverksamhet måste lastbilen ha en så kallad ”luftspalt” mellan förarutrymmet och lastutrymmet (mervärdesskattelagen (1994:200)). Regeln är till för att förhindra att fordon som är momsavdragsgilla kan användas för privat bruk. Men luftspaltsregeln är orättvis mot en stor grupp företagare som måste använda en viss typ av tjänstefordon i sin verksamhet. Regeln är också orsak till onödigt krångel vid till exempel skattedeklaration. Luftspaltsregeln gör att företagare måste välja arbetsfordon efter skatteregler i stället för av praktiska hänsyn.
Ett slopande av luftspaltsregeln skulle inte innebära något stort arbete för staten. Hur en ändring skulle kunna genomföras har redan tidigare varit föremål för en översyn. Det skulle heller inte medföra några betydande förlorade skatteintäkter. Men det skulle vara av stor betydelse för alla de företagare som i dag drabbas av luftspaltsregelns negativa konsekvenser.
En förändring av reglerna om momsavdragsrätt kan inte med hänvisning till att frågan fastnat i EU-maskineriet skjutas upp ytterligare. Avdragsrätten bör nu i stället avgöras på nationellt plan. Riksdagen bör därför begära att regeringen utan vidare hänskjutning av frågan kommer med förslag om hur momsavdragsrätten för fordon i näringsverksamhet skall ändras så att reglerna gäller alla typer av lastbilar, oavhängigt så kallad luftspalt.