Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att snabbutreda frågan om skattefrihet för uthyrning av del av bostad.

Motivering

Det mesta vi behöver i samhället kan rimligt distribueras efter vad människor efterfrågar och tillgång på det önskade. En orsak till detta är att vi har en i många delar väl fungerande marknadsekonomi. Ett stort problemområde där tillgång och efterfrågan har synnerligen svårt att mötas är den politiskt överreglerade bostadspolitiken.

Bostadsbristen är betydande på många håll. Det gäller inte minst i storstäder men också i universitets- och högskolestäder – gamla såväl som nya. Många studenter som under hösten påbörjat sin utbildning står ännu utan bostad. Även om regeringen går från ord till handling i bostadspolitiken kommer det att dröja länge innan byggandet av exempelvis studentbostäder leder till färdiga bostäder. Enligt uppgifter från Stockholms Handelskammare hyr 2 % av hushållen i Stockholms län ut en del av sin bostad i dag. Ytterligare 7 procentenheter av hushållen uppger att de skulle vilja hyra ut om den ersättning de fick behålla efter skatt på uthyrningen var högre än i dag.

Gällande regler om uthyrning av privatbostadsfastigheter infördes genom skattereformen 1990 och innebar att uthyrningsinkomsten beskattas som inkomst av kapital. Skattesatsen är i dag 30 %. I princip beskattas alla uthyrningsinkomster. Avdrag medges enligt en schablon som får anses täcka de verkliga kostnaderna. Schablonen utgör 4 000 kr per år för varje småhus, bostadsrättslägenhet eller hyreslägenhet. Är det fråga om ett småhus som hyrts ut får, utöver detta, ett belopp motsvarande 20 % av intäkten dras av. Är det en bostadsrätt eller en hyreslägenhet som hyrts ut ska den del som motsvarar innehavarens avgift eller hyra som hänför sig till den upplåtna ytan dras av.

Ett borttagande av skatten på uthyrning av privatbostad eller åtminstone ett höjt schablonavdrag skulle praktiskt underlätta den akuta bostadsbristen. Vid lägre skatt för uthyrning av privatbostad skulle sannolikt tusentals nya bostäder skapas – inte minst för behövande studenter. Det är en enkel åtgärd i avvaktan på att fler studentbostäder byggs och att hela bostadspolitiken får en fungerande inriktning.

De statsfinansiella effekterna av denna slopade skatt är troligen försumbar eftersom mycket få hyr ut i dag – om inte verkligheten ser annorlunda ut jämfört med vad uppgifter från Riksskatteverket visar. Frågan bör omedelbart utredas.

Stockholm den 28 september 2005

Tobias Krantz (fp)

Johan Pehrson (fp)