Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att snabbutreda de ekonomiska, sociala och regionala konsekvenserna av ytterligare höjda trafikskatter.
Kraftigt höjda bilkostnader hotar att skapa allvarliga problem för de hushåll som är beroende av bilen. Bilberoendet hänger samman med hur kollektivtrafiken är utformad. I glesbygden är bilen ofta den enda möjligheten för transport och därmed också en förutsättning för tillgänglighet till arbetsmarknaden. Om skatterna på bilen höjs så mycket att arbetspendling försvåras riskerar förvärvsfrekvensen att sjunka och bidragsberoendet att öka. Statsintäkterna kan i värsta fall minska av en sådan politik.
Sika har regeringens uppdrag att öka kunskaperna om trafikens externa effekter och årligen rapportera till regeringen hur bilparkens utsläpp förhåller sig till de samhällsekonomiska kostnader som dessa medför. I Sikas årliga rapporter till regeringen har hittills framgått att en bensinbil betalar en något för hög skatt vid körning på landsbygden och en något för låg skatt vid körning i tätort. Skillnaden beror främst på att miljökostnaderna är lägre på landsbygden. I takt med att bilparken blir alltmer miljövänlig blir också skatterna överstigande de samhällsekonomiska kostnaderna som trafiken orsakar.
Av dagens bensinpris är ungefär 70 % skatt. Skulle principen om att kostnaderna skall täckas av skatten följas borde inte bensinen kosta mer än 9 kr/liter. Men det är inte nog med att skatterna är för höga, skatterna slår också hårdare gentemot boende i glesbygd. Stor tveksamhet kan också ges det faktum att bensinpriset innehåller en statlig skatt, som sedan beläggs med en statlig moms, alltså skatt på skatten.
I Finansdepartementets Långtidsutredning 2003 (bilaga 11) görs en analys av bensin- och dieselskatternas regionala konsekvenser. Resultatet visar att dessa skatter slår hårdare mot mindre orter och glesbygd än mot storstäder. Därför bör de ekonomiska, sociala och regionala konsekvenserna av ytterligare höjda trafikskatter snabbutredas.