Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om införande av en internationell skatt på fossila flygbränslen av miljöskäl.
Sverige bör verka för att Chicagokonventionen från 1944 om befrielse från skatt på flygbränsle upphävs. Fossila flygbränslen bör beskattas av miljöskäl.
Larmrapporterna kommer allt tätare om förändringar i atmosfären på grund av utsläpp till luft och vatten. Inlandsisens snabba avsmältning vid polerna, förtunnade ozonskikt och förhöja temperaturer med naturkatastrofer som följd är mer och mer förekommande och ger tydliga signaler om att människans miljöpåverkan inte kan fortsätta som hittills.
Kraftfulla insatser måste vidtas för att minska utsläppen till luft och vatten. Växthusgaseffekten måste hejdas. Ett ökat utnyttjande av ekonomiska styrmedel är nödvändigt om vi skall kunna nå målen om minskade utsläpp av växthusgaser. Sådana insatser börjar komma på en rad områden också vad gäller trafikens skadeverkningar till lands. Däremot är flygtrafikens skadeverkningar på miljön helt undantagen från åtgärder.
Flyget är i dag den snabbast växande källan till växthusgaser. Enligt beräkningar släpps 600 miljoner ton koldioxid ut från civilflyget varje år. Flyget tillhör också de transportslag som förväntas öka kraftigt de kommande åren. Det europeiska trafikflyget bedöms expandera med 4–5 % i genomsnitt per år fram till 2010. En sådan utveckling är oförenlig med flera av de etappmål som Miljömålskommittén lagt fast. Den snabba ökningen av flygtransporter förstärks av att flyget inte betalar någon energi- eller koldioxidskatt. Denna direkta subvention är ohållbar.
Europaparlamentet har uttalat sig för att en flygbränsleskatt införs inom EU. Den flygavgift som nu diskuteras för att finansiera fattigdomsbekämpningen i världen har ingen miljöstyrning i sig. En skatt på flygbränslet för samma ändamål har däremot det. Den landningsavgift som Sverige har och som ersatte den koldioxidskatt som Sverige hade vid EU-inträdet har heller inte någon miljöstyrande effekt i sig men kunde lätt omvandlas till en sådan.
Regeringen föreslår nu i budgetpropositionen att en nationell skatt på flygresor införs i Sverige. Förslaget bör avslås. Dels har det ingen miljöstyrande effekt eftersom avgiften inte stimulerar till att ersätta fossila bränslen med förnybara. Dels är inte förslaget konkurrensneutralt. Skall en skatt eller avgift på flyget införas bör det vara en internationell överenskommelse. I annat fall missgynnas flygtrafiken i Sverige.
Riksdagen bör således med avslag på regeringens förslag i denna del begära att regeringen verkar för att en internationell överenskommelse träffas om att i EU och i övriga länder införa en flygbränsleskatt som har en positiv miljöstyrande effekt. Regeringen bör således verka för att en flygbränsleskatt med miljöstyrning införs internationellt i linje med vad som anförs i motionen. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.