Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om sänkt alkoholskatt på öl.
Den svenska alkoholpolitiken har varit framgångsrik. Begränsad tillgänglighet och hög beskattning har varit två medel. Globaliseringen och vårt inträde 1994 i EU har medfört att dessa medel inte längre fungerar.
Vi måste även i den nya situationen göra allt vad som kan göras för att bekämpa alkoholskadorna. Det måste då bli fråga om en mängd olika åtgärder såsom en sträng kontroll av restauranger och butiker som säljer alkohol, intensifiering av polisinsatserna mot langning samtidigt som straffen för langning höjs, särskilda informationsinsatser inom bl.a. mödravården, omvandling av arbetslivet och trafiken till alkoholfria zoner m.m. Till detta måste komma en omfattande information om alkoholens skadeverkningar, inte minst bland ungdomar och tonårsföräldrar. Inom EU måste vi arbeta för att alkoholskatter införs respektive höjs så att skillnaderna i priser länderna emellan utjämnas.
Sedan vi gick med i EU 1994 har den totala konsumtionen av öl i Sverige endast ökat marginellt. Medan lättöl och folköl minskat kraftigt har ökningen kommit beträffande starköl. Det har helt enkelt blivit så att starkölen är den som dominerar öldrickandet numera.
Fyra av tio starköl som konsumeras i dag är privatinförda och inte beskattade i Sverige. Två av tio starköl säljs via restaurang medan resterande fyra säljs av Systembolaget.
Totalt fördes det in ofattbara 164 miljoner liter öl från utlandet under 2004. Det betyder nästan en halv miljon liter öl per dag året runt. Även om detta medför att många bygger upp stora lager hemma är det nog ändå så att det allra mesta säljs illegalt. Sådan handel är öppen dygnet runt och utan ålderskontroll. Det är ingen tvekan om att det är fråga om en organiserad kriminell verksamhet.
Jag tror på att vi skall bibehålla vårt Systembolag och göra vad vi kan för att starkölen skall säljas den vägen under kontrollerade former. Vi behöver därför sänka skatten på öl så att det blir mindre lönsamt med långa inköpsresor och illegal försäljning till främst våra ungdomar.
Vi vet att öl står för 90 % av all insmugglad alkohol som säljs vidare illegalt. Vi vet också att ungdomar börjar med öldrickande för att senare gå över till starkare alkohol.
I alkoholpolitiken finns inga tvärsäkra vägar att gå. Inte heller finns det bara ett sätt att lösa alla våra bekymmer med det tilltagande bruket av alkohol. Men som en del i ett större alkoholpolitiskt program måste finnas ett bibehållande av en kontroll över försäljningen av alkohol. Ett steg i den riktningen är att vidtaga erforderliga åtgärder för att motarbeta langning och återföra försäljningen så långt det nu är möjligt till kontrollerade former. Då behövs det en sänkning av alkoholskatten på öl.