Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att arbetsgivaravgiften skall redovisas på slutskattsedeln.
En genomsnittlig svensk löntagare betalar i dag ungefär två tredjedelar av det han/hon jobbar ihop i skatt. Visserligen kan det se ut som om skatten bara ligger på drygt 30 %, eftersom större delen av skatten inte redovisas.
Medborgarna underskattar systematiskt den totala skatten man betalar. Vi betalar egentligen 50 % mer än vad vi tror. Det visar en Temoundersökning som förra året presenterades i en studie gjord av två studenter från Handelshögskolan i Stockholm.
Intervjuundersökningen visade att hälften av svenska folket trodde att de totalt betalade 36 % eller mindre i skatt. Bara en fjärdedel trodde helt på att 60 % eller mer var den korrekta siffran. Koncentrationen kring 30–40 % tros bero på att man bara tänker ”inkomstskatt” och glömmer andra skatter.
Att man underskattar skatten beror framför allt på arbetsgivaravgifterna. Sättet skatten presenteras på har lett till att endast en fjärdedel av de tillfrågade inser att arbetsgivaravgiften belastar löntagarna och inte arbetsgivaren som namnet antyder.
I dag är det alltså alltför många som svävar i okunnighet om skatternas omfattning och vad de används till. Få förstår hur skattesystemet fungerar. För att den enskilda människan skall få en riktig bild av vilka skatter hon/han betalar borde alla skatter vara synliga och tydliga. Det borde vara en rättighet för alla medborgare att veta hur deras intjänade pengar används. Detta skulle då kunna öka kunskaperna om sambandet mellan privatekonomi och samhällsekonomi. Den enskilde kan då bättre ta ställning till olika förslag – höjning respektive sänkning av skatterna – och på så sätt kunna relatera det till den egna ekonomin. Skattesystemet skulle då bli mer lättbegripligt och kanske också förutsägbart.
Vi anser att arbetsgivaravgiften skall redovisas på slutskattsedeln så att löntagarna på detta sätt får besked om hur stor arbetsgivaravgiften är av den egna totala lönen.