Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om sänkta skatter i Sverige.
Jag erkänner gärna att den moderata strategin inför 2002 års val var aningen felaktig då det gäller våra skatter. Vi moderater lyckades inte förklara vikten av sänkta skatter och medierna lyckades dessutom – med Socialdemokraternas och andra partiers benägna bistånd – överdriva allt och få det till att våra förslag var ogenomförbara.
Om vi sänker skatterna, minskar krångel och byråkrati och bryter upp monopol så kommer svensk ekonomi att växa snabbare. Tillväxt är det enda som föder möjligheter att satsa mera på vård, skola och omsorg. Många partier har tydligen inte förstått att tillväxt är vad som behövs. Välstånd skapas endast av arbete, inte av fagra politiska löften (se Socialdemokraternas löften inför valet 2002) eller genom att öka pressarna på sedeltryckerierna.
Sverige har världens högsta skatter. Skattetrycket är i dag över 50 % av BNP. Under det socialdemokratiska regeringsinnehavet har skatterna ökat med flera hundra miljarder kronor.
Det fanns en gång en rubrik i en tidning, där rubriken ironisk löd:
Välkommen till skatteparadiset.
Det finns ju en hel del skatter och avgifter i Sverige. Och med följande uppräkning kanske man borde ha underlag att fundera över om inte det finns plats för skattesänkningar i vårt avlånga land. Det finns ju en del alternativ att fundera på:
Statlig inkomstskatt, kommunal inkomstskatt, kapitalskatt, reavinst på aktier, bolagsskatt, folkpensionsavgift, efterlevandepensionsavgift, sjukförsäkringsavgift, föräldraförsäkringsavgift, ålderpensionsavgift, delpensionsavgift, arbetsskadeavgift, skatt på tjänstebil, arbetsmarknadsavgift, skatt på lågförräntade lån, skatt på idrottsutövares fickpengar, sjömanspensionsavgift, särskild skatt på tjänstegrupplivförsäkring, skatt på fria resor för anställda vid reseföretag, skatt på aktieutdelning, förmögenhetsskatt fysiska personer, förmögenhetsskatt juridiska personer, skatt på pensionsfonders avkastning, allmän pensionsavgift, särskild löneskatt, skatt på julklappar från arbetsgivaren om värdet överstiger 350 kronor, fastighetsskatt på småhus, fastighetsskatt på småhus på lantbruksenhet, fastighetsskatt på privatbostäder i utlandet, fastighetskatt på hyreshus, fastighetsskatt på affärslokaler i hyreshus, fastighetsskatt på tomt för hyreshus på hyresenhet, fastighetsskatt på industrifastigheter, fastighetsskatt på vattenkraft, reavinstbeskattning på bostadsrätter, arvsskatt, gåvoskatt, skatt på fritt garage för tjänstebil, stämpelskatt, mervärdesskatt på 25 %, mervärdesskatt på 12 %, mervärdesskatt på 6 %, skatt på cigarretter, en annan skatt på cigarrer, skatt på snus och tuggtobak, skatt på forskarstipendier från EU, skatt på sprit, skatt på vin, skatt på öl, skatt på avfall, försäljningsskatt på motorfordon, särskild skatt på el från kärnkraftverk, skatt på fjällstuga om arbetsgivare tillhandahåller sådan, särskilt inkomstskatt för bosatta utomlands, dieselskatt, bensinskatt, särskilt skatt på försurning, koldioxidskatt, skatt på kol, skatt på naturgas, skatt på gasol som används för drift av motorfordon, skatt på fri frukost, skatt på bekämpnings- och gödselmedel, rouletteskatt, lotteriskatt, kupongskatt, fordonsskatt, vägavgifter, skatt på dricks, tullar, övriga skatter på import, skatt på fria ridturer, förseningsavgifter, skatt på annonser och reklam och skatt på spel.
Det finns som sagt en del skatter att välja på. Då det gäller fastighetsskatten så skall den enligt min mening avvecklas helt.
Som det stod i tidningen då detta presenterades:
Välkommen till skatteparadiset!