Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en avveckling av Integrationsverket inleds.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en överföring av introduktionsenheten till Migrationsverket.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att kommunersättningar vid flyktingmottagande skall distribueras av Migrationsverket.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en avveckling av politikområde 10:2 Integrationsåtgärder inleds.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Ombudsmannen mot etnisk diskriminering överförs till utgiftsområde 14.1

  6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om lärlingsintegration genom införandet av ett anställningsstöd för nyanlända flyktingar och invandrare.

  7. Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 8 enligt uppställningen:

    Anslag

    Anslagsförändring

    A 10:1 Integrationsverket

    –50 000 000

    A 10:2 Integrationsåtgärder

    –36 242 000

    A 10:5 Ombudsmannen mot etnisk diskriminering

    –31 239 000

    A 0 Lärlingsintegration, anställningstöd (nytt anslag)

    1 100 000 000

1 Yrkande 5 hänvisat till KU.

Integrationspolitik

Det är olyckligt att den svenska välfärdsmodellen bidrar till extra höga marginaleffekter för just de grupper som har svag förankring på arbetsmarknaden, exempelvis invandrare. Dessa grupper får i högre grad inkomststöd via socialbidrag som trappas av krona för krona vid stigande inkomster och därför ger hundraprocentiga marginaleffekter.

Vi överväger därför att föreslå att en statlig etableringspeng införs för nyanlända flyktingar och anhöriginvandrare. Etableringspengen skulle utgå en viss period efter det att uppehållstillstånd har beviljats och inte avräknas mot eventuell arbetsinkomst.

Vi föreslår även att arbetsgivare som anställer en nyanländ flykting eller anhöriginvandrare som deltar i undervisning i svenska för invandrare (sfi) på minst halvfart under arbetstiden får en lönesubvention på 75 % av lönen så länge som undervisningen pågår, dock högst tre år. Lön bör utgå i enlighet med gällande kollektivavtal.

Allianspartierna har i sina respektive budgetar lagt fram förslag om att arbetsgivaravgiften skall slopas för privata arbetsgivare som anställer personer som befunnit sig långt från arbetsmarknaden under en längre tid. Den föreslagna rättigheten som fått namnet ”nystartsjobb” har omfattat långtidsarbetslösa, långtidssjukskrivna, förtidspensionerade och långvarigt socialbidragsberoende utan arbete samt flyktingar och anhöriginvandrare som beviljats uppehållstillstånd. Vi moderater föreslår nu att nystartsjobben även skall omfatta nyanlända flyktingar som lyckas få ett arbete under asylprocessen innan uppehållstillstånd har beviljats.

Vi ifrågasatte syftet med inrättandet av ett integrationsverk. Vi har inte haft någon anledning att ompröva vår åsikt. Därför bör Integrationsverket successivt avvecklas.

Vi föreslår att Migrationsverket får ta över Integrationsverkets ansvar för att distribuera kommunersättningar vid flyktingmottagande. I samband med detta bör även anslaget till integrationsåtgärder minskas. Vi vill dock fortsatt ge stöd åt Centrum mot rasism, åt verksamhet för personer som vill lämna rasistiska grupper samt till åtgärder för unga kvinnor som riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld.

Migrationspolitik

Vi vill slå ihop de fyra olika diskrimineringsombudsmännen till en ombudsman och flyttar därför pengarna under anslaget för Ombudsmannen mot etnisk diskriminering till utgiftsområde 14.

Stockholm den 5 oktober 2005

Per Westerberg (m)

Tobias Billström (m)

Anna Lilliehöök (m)

Anita Sidén (m)

Anne-Marie Pålsson (m)

Anne Marie Brodén (m)

Karin Enström (m)