Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om flera sjukskrivningsnivåer.

Motivering

Sjukskrivningarna har under senare år av olika skäl ökat mycket kraftigt. Regeringen har vidtagit åtgärder för att sänka sjuktalen och ohälsan och vi kan börja se att utvecklingen går åt rätt håll. Det är angeläget att den sjuke får allt stöd från omgivningen för att kunna återkomma till arbetet. Det gäller vård, rehabilitering eller eventuellt nya arbetsuppgifter på arbetsplatsen.

Vid en sjukskrivning bedömer läkaren om patienten, trots sin sjukdom, kan till viss del stå till arbetsmarknadens förfogande. Detta innebär att läkaren ska göra sin bedömning utifrån patientens förmåga att arbeta, oavsett vilka ersättningsnivåer som gäller inom lagen om allmän försäkring. Reglerna medger idag sjukskrivning med 25, 50, 75 eller 100 procent. Detta kan innebära att om läkaren t.ex. gör en bedömning att patienten kan arbeta 60 procent, innebär det att sjukpenning kan betalas med högst en fjärdedels ersättning. Patienten får ett inkomstbortfall som inte kan ersättas från den allmänna försäkringen.

Redan Rehabiliteringsberedningen (SOU 1988:41) ansåg att fyra nivåer var tillräckligt när det gällde renodlade sjukfall, men att rehabiliteringsarbetet däremot krävde ett mera flexibelt ersättningssystem. Med ett mer flexibelt system skulle en mjuk och successiv återgång till arbetet underlättas. Utgångspunkten för hur mycket en arbetstagare kan arbeta måste grunda sig på den enskildes förhållanden, både medicinskt och verksamhetsmässigt och inte på Försäkringskassans regelverk.

Stockholm den 4 oktober 2005

Britta Rådström (s)

Karl Gustav Abramsson (s)