Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att införa övergångsregler för arbetskraftens rörlighet.

Motivering

EU:s inre marknad kräver ökad rörlighet av arbetskraft och detta kommer att förbättras väsentligt med den nyss genomförda utvidgningen och de nya medlemsländerna, vilket är mycket positivt. Människor kan söka jobb och företag kan rekrytera över nationsgränserna.

De flesta av de tidigare 15 EU-medlemsstaterna har infört eller har för avsikt att införa övergångsregler gentemot de 10 nya medlemsländerna i någon form, dock inte Sverige. Det har visat sig att oseriösa arbetsgivare i Sverige rekryterar arbetskraft från de nya medlemsstaterna enligt villkor som markant understiger vad som gäller på den svenska arbetsmarknaden, vilket medför snedvriden konkurrens och lönedumpning. Som exempel på detta kan det omskrivna lettiska byggföretaget som arbetade i Vaxholm med undermåliga löner nämnas. Företaget försattes i blockad av Byggnads och konflikten fick rättslig prövning. För att kunna garantera att utländsk arbetskraft inte utnyttjas av oseriösa arbetsgivare och för att motverka lönedumpning och snedvriden konkurrens bör Sverige införa övergångsregler beträffande de nya medlemsstaterna i EU.

Det bör övergångsvis krävas arbetstillstånd för arbetstagare från de nya medlemsstaterna. Tillståndet ska sökas vid svensk ambassad eller svenskt konsulat i sökandens hemland eller där sökanden är bosatt. Tillstånd ska beviljas före inresan i Sverige. Ett arbetstillstånd ska förutsätta ett erbjudande om anställning med viss varaktighet och med kollektivavtalsenlig lön. Nivån avseende lön, försäkringsskydd och övriga anställningsvillkor ska lägst motsvara svenska kollektivavtal inom branschen och får inte vara sämre än vad som gäller för motsvarande arbetstagare i Sverige. Det bör gälla en heltidsanställning eller i vart fall ett arbete som det går att försörja sig på under vistelsen i landet. Arbetstillståndet ska beviljas för tolv månader eller den kortare tid som anställningen beräknas pågå. Efter tolv månaders fortlöpande anställning har arbetstagaren fri rörlighet precis som nuvarande unionsmedborgare.

Stockholm den 4 oktober 2005

Claes-Göran Brandin (s)

Hans Hoff (s)