Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen bör överväga förändringar i tillämpningen av föräldraförsäkringen.
Den familjepolitiska debatten har under senare år kännetecknats av en stark medvetenhet om att man utifrån barnens bästa skall iaktta den samhälleliga omdaningsprocess som ständigt äger rum, nämligen att så långt som möjligt i samhällsutvecklingen ta hänsyn till det perspektiv som präglar begreppet barnets bästa. Man har diskuterat hur uppväxtmiljön påverkar barnets personlighetsutveckling, utbildningsval, framtida yrke och levnadsförhållanden samt hur familjens levnadsmiljö även påverkar de vuxnas möjligheter att forma sina liv efter sina önskningar och förutsättningar. Föräldraförsäkringen skall bidra till en ökad jämlikhet och barnets rätt till bägge föräldrarna.
Nu är det dock så att en viktig hänsyn till barnets bästa är förbigånget.
I de fall där barnafadern/modern är avliden eller av andra skäl inte är behjälplig med att utveckla barnets bästa genom umgänge eller vårdnad av barnet är det den ensamstående vårdnadshavaren som har den lagliga rätten till de 195 dagarna som den andre skulle ha haft.
Med tanke på den snabba samhällsutvecklingen och omvärldsförändringen som bl.a. innebär en allt större rörlighet på arbetsmarknaden, borde det finnas möjlighet för den ensamstående vårdnadshavaren att överlåta de 195 dagar helt eller delvis som han eller hon har rätt till i de fall där den ena föräldern inte finns, inte vill eller kan vårda barnet.
Arbetsmarknaden förändras alltmer till korttidsanställningar, projektarbeten, vikariat m.m., och då bör även den som har ensam vårdnad kunna vara mera flexibel och kunna gå tillbaka eller söka arbete under de 195 dagarna som återstår av föräldrapenningen. Då krävs att en annan person i barnets direkta närhet finns som är lämplig att vårda barnet. Lämplig person skulle kunna omfatta sambo, mor- och farföräldrar eller syskon till den ensamstående föräldern. Om en annan person kommer i fråga skall en enkel prövning ske av socialnämnden där barnet är mantalsskriven.