Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att se över möjligheterna att förbättra samordningen mellan arbetsgivarens och Försäkringskassans ansvar vid utbetalning under sjukdom.
Ohälsan har generellt sett ökat i Sverige, vilket på längre sikt påverkar den svenska ekonomin negativt men främst medför ett ökat lidande för den enskilde. Att minska ohälsotalen är en angelägen åtgärd för att få fler människor att åter gå tillbaka till arbetslivet i stället för att vara sjukskrivna. Det av regering och riksdag beslutade 11-punktsprogrammet är en viktig utgångspunkt i det arbetet.
Att sänka kostnaderna för sjukskrivningarna är både socialt och ekonomiskt angeläget. Orsakerna till sjukfrånvaron är flera, vilket kräver att åtgärderna fortlöpande utvärderas och noga följs upp. Det är oftast flera faktorer som samverkar och leder till sjukfrånvaro.
För den enskilde arbetstagaren är det nödvändigt att ersättningen under sjukskrivningstiden, oavsett om den kommer från arbetsgivaren eller från Försäkringskassan, betalas ut kontinuerligt så att det finns möjlighet att planera sin ekonomi. Idag gäller att arbetsgivaren betalar två sjuklöneveckor och därefter övergår betalningsansvaret till Försäkringskassan. Erfarenheterna säger att det kan vara problematiskt att få övergången mellan dessa två instansers ansvarsområden att löpa friktionsfritt. Det är därför angeläget att se över hur denna övergång fungerar idag och hur den skulle kunna förbättras.