Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om samverkan.

Motivering

När regelverk och lagstiftning fungerar är de ryggraden i vårt samhälle. Men när regelverk snarare stjälper än hjälper människor att fungera i samhället måste förändring ske i de byråkratiska stadgarna. Detta är särskilt viktigt när det gäller att förhindra att människor som försöker ta sig ur en sjukdomstillvaro hamnar mellan stolarna hos olika myndigheter.

Det finns en ökning av antalet människor som får avslag på sin ansökan om sjukpenning eller bedöms kunna återgå till arbete med motivet att de trots sina besvär skulle kunna utföra visst arbete. Finns det då inga sådana arbetsuppgifter hos den nuvarande arbetsgivaren blir de arbetslösa. När de kommer till arbetsförmedlingen får de också problem. Eftersom personen inte är frisk och kan ta de arbeten som erbjuds står personen inte till arbetsmarknadens förfogande och går då miste om sin a-kassa. Försäkringskassan säger exempelvis att en person är till hälften friskförklarad medan arbetsförmedlingen eller länsarbetsnämnden säger att hon eller han inte är det. Det är här människor hamnar mellan stolarna.

Det är mot bakgrund av detta dags att riva revirgränsen mellan Försäkringskassan och länsarbetsnämnden för att på så sätt skapa en enhetlig bedömning med grund i individens personliga situation. Individen måste alltid stå i centrum när det gäller planeringen med att få människor tillbaka i arbete. Arbetet med det är så smått på gång att träda i kraft, men större kraft måste läggas på detta problem.

Vi måste genom bättre samarbete mellan de olika aktörerna och myndigheterna bryta denna onda cirkel: för frisk för att vara sjuk och för sjuk för att arbeta. Staten måste garantera den enskildes rätt till ersättning från försäkringssystemet, oavsett om det är det ena eller det andra regelverket som gäller. Ingen handläggare får skicka ärendet vidare om den inte fått försäkran att individens ärende tas över av en annan som garanterar att den enskilde erhåller sin rättmätiga ersättning.

Vi vill därför att stor kraft läggs på att skapa ett enhetligt system för bedömningen av sjukskrivnas förmåga att arbeta och rätt till sjukpenning.

Stockholm den 4 oktober 2005

Kerstin Andersson (s)

Jan Björkman (s)

Christer Skoog (s)