Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att överväga att ge Försäkringskassan i uppdrag att genomföra en riktad informationssatsning till egna företagare om det ansvar arbetsgivare faktiskt har vid sjukfrånvaro hos de anställda.
Från den 1 januari 2005 gäller att den tredje sjukveckan återbetalas av sjukförsäkringen. Arbetsgivaren betalar 15 procent av sjukpenningkostnaden för heltidssjukskrivna anställda. Om den anställde är deltidssjukskriven eller uppbär rehabiliteringspenning eller har beslut om särskilt högriskskydd föreligger inget betalningsansvar för arbetsgivaren. Två begränsningar finns. De första 12 000 kronorna för varje arbetsgivare utgör ett fribelopp. Ingen arbetsgivare ska behöva betala mer än 4 procent av den totala lönesumman i företaget. Avsikten är att skydda i första hand företagare med få anställda från orimliga kostnadsökningar. Dessutom öppnas åter försäkringen mot sjuklönekostnader för nytecknande.
I debatten har framförts att de nya reglerna troligen leder till att arbetsgivare kommer att tveka att anställa personer med stor risk för att bli sjukskrivna. Detta gör det svårare för sjukskrivna personer att bryta sin sjukskrivning genom byte av arbete/anställning. Detta trots att erfarenheten säger att detta ofta är en mycket framgångsrik metod. Risken är uppenbar att sjukfall riskerar att förlängas.
Det synes uppenbart att motståndet att anställa av ovanstående skäl är omotiverat. Den partipolitiskt inspirerade propagandan har tydligen fått denna effekt. Ur alla aspekter blir alla förlorare med detta förhållningssätt.
Mot denna bakgrund finns det skäl att överväga att ge Försäkringskassan i uppdrag att genomföra en riktad informationssatsning till egna företagare om det ansvar arbetsgivare faktiskt har vid sjukfrånvaro hos de anställda.