Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tillfällig föräldrapenning vid utlandsvistelse.

Motivering

En förälder som tvingas avbryta sin semester för vård av sjukt barn har rätt att genom anmälan till sin arbetsgivare göra ett avbrott i sin semester och erhålla ersättning från den tillfälliga föräldrapenningen. Detta gäller emellertid inte i samband med utlandsvistelse.

När det gäller tillfällig föräldrapenning utomlands så finns en bestämmelse i 4 kap. 5 § socialförsäkringslagen som säger att tillfällig föräldrapenning vid utlandsvistelse kan utges i två situationer. Den ena är om ett ersättningsfall inträffar utomlands medan den försäkrade där utför sådant arbete som skall anses som arbete i Sverige. Det andra fallet då tillfällig föräldrapenning kan utges är om Försäkringskassan medgett att den försäkrade reser utomlands.

Om en föräldraledig förälder blir sjuk vid utlandsvistelse och barnet som föräldern vårdade blir sjukt kan dock den andra föräldern få tillfällig föräldrapenning om barnet blir sjukt under en tillfällig vistelse i annat EU-land på samma sätt som om barnet insjuknat i Sverige. Föräldern måste byta ut eventuell semesterledighet hos sin arbetsgivare mot vård av sjukt barn. För att få tillfällig föräldrapenning för barnet måste det vara äldre än 240 dagar eller vårdas på sjukhus.

Alltfler barnfamiljer reser utomlands på sin semester. Det händer också att barnen drabbas av sjukdom eller olyckor som tvingar fram ett avbrott i semesterfirandet. Förra årets tsunami visade också att oväntade och mycket allvarliga saker kan inträffa under en semesterresa.

Av den anledningen bör regeringen undersöka om en förändring av den tillfälliga föräldrapenningen är nödvändig för att skapa större trygghet för dagens barnfamiljer.

Stockholm den 3 oktober 2005

Margareta Israelsson (s)