Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ideella föreningars skyldighet att betala arbetsgivaravgifter.
I Sverige är det mycket vanligt att barn och ungdomar tillhör en eller flera ideella föreningar. I dessa föreningar arbetar många ledare i huvudsak ideellt och på sin fritid. Ibland blir det dock nödvändigt för dessa föreningar att ge en mindre ersättning för ledarinsatser. Ersättning till föreningsledare är ofta en stor, ibland alltför stor, kostnad för en enskild förening, eftersom det föreligger en skyldighet att betala arbetsgivaravgift om ersättningen uppgår till minst 1000 kronor. Det finns därför många enskilda ledare som själva betalar resor, måltider etc. för att man inte vill belasta föreningen med kostnaderna.
Men det råder en annan förutsättning när det gäller idrottsutövare, tränare m.fl. i en idrottsförening. För en idrottsförening gäller att föreningen är befriad från sociala avgifter för ersättning till ledare om arvodet är mindre än ett halvt prisbasbelopp:
Om föreningen till en och samma idrottsutövare under året utbetalat ersättning som understiger ett halvt prisbasbelopp är föreningen inte skyldig att betala arbetsgivaravgifter eller särskild löneskatt på beloppet … Med idrottsutövare räknas också tränare innefattande gymnastikinstruktörer, domare, linjemän, materialförvaltare eller därmed jämställda slag av funktionärer. Med funktionärer avses i detta sammanhang också sådana ledare i föreningar som regelmässigt medverkar vid träningar, matcher o.d. och vilkas medverkan är en direkt förutsättning för den idrottsliga verksamheten i föreningen. (RSV M 2003:1).
Vi anser att det ska vara samma villkor för alla ideella föreningar, därför föreslår vi att alla ideella föreningar, i likhet med idrottsföreningar, ska vara befriade från sociala avgifter för ersättning till ledare om arvodet är mindre än ett halvt prisbasbelopp.
Det är angeläget att vi kan behålla våra ideella föreningar och att barn och ungdomar får möjligheter till aktivt deltagande i den organisation som tillvaratar deras intressen. För att föreningarna ska kunna behålla barn- och ungdomsledare för verksamheten är det viktigt att all föreningsverksamhet jämställs med idrottsföreningarnas vad gäller arbetsgivaravgifter.
Vi förstår problematiken kring att ett sådant undantag urholkar försäkringsskyddet för den enskilde. Men i de allra flesta fall är de ideella ledare som skulle beröras redan försäkringsskyddade genom anställningar hos andra arbetsgivare. Dessutom kommer sådana ersättningar att vara av så blygsam karaktär att det knappast inverkar menligt för den enskilde ledaren. Vårt förslag fokuserar på att underlätta för många ideella föreningar att bedriva en så god barn- och ungdomsverksamhet som möjligt.
Föreningslivet har en central roll inte minst för att ge barn och ungdomar en positiv fritid. En förutsättning för att föreningarna ska kunna ha en bra verksamhet är att de kan rekrytera ledare. Vi vet att det är ett problem i många föreningar. Bland annat mot den bakgrunden är det angeläget att regeringen uppmärksammar den skillnad mellan landets föreningar som vi här har pekat på. Regeringen bör i det långsiktiga arbetet att stärka föreningslivet överväga hur den skillnaden ska kunna avskaffas och hur övriga föreningslivet ska få samma villkor som idrottsföreningarna.