Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om karensdagar i sjukförsäkringen för anställda med flera arbetsgivare.

Motivering

Arbetsmarknaden förändras och den fasta heltidsanställningen är inte den lösning som efterfrågas av alla. En inte helt ovanlig modell är att ha två fasta deltidsarbeten, t.ex. att arbeta vissa dagar i veckan på en arbetsplats och andra dagar på en annan.

Människor som på detta sätt kombinerar två – eller flera – deltidsanställningar kommer i kläm i dagens regelverk för karensdagar vid sjukdom. Det finns inga regler för samordning av sjuklönen mellan olika arbetsgivare. Detta betyder att en anställd som exempelvis arbetar måndag–onsdag på ett ställe och torsdag–fredag på ett annat, och som blir hemma från arbetet en vecka på grund av sjukdom, drabbas av två karensdagar eftersom måndagen räknas som första sjukdag hos den första arbetsgivaren och torsdagen som första sjukdag hos den andra arbetsgivaren.

Det är inte rimligt att deltidsanställda har fler karensdagar och därmed ett sämre socialt skydd än heltidsanställda. Detta problem borde enkelt kunna åtgärdas genom en översyn av regelverket.

En tänkbar modell skulle exempelvis kunna vara att personer med flera deltids-anställningar, om de vill undvika flera karensdagar, ska anmäla sjukdom till samtliga arbetsgivare redan den första sjukdagen. Endast den första sjukdagen skulle då utgöra karensdag. Sett ur arbetsgivarnas perspektiv skulle detta betyda att karensdagarna över tid fördelas mellan arbetsgivarna i samma proportion som den anställdes arbetstid är fördelad.

Att den anställde anmäler sjukdom till flera arbetsgivare första sjukdagen skulle vara en motsvarighet till att personer som är berättigade till både sjukpenning och sjuklön redan med dagens regler är skyldiga att göra sjukanmälan till både Försäkringskassan och arbetsgivaren. En sådan regeländring skulle alltså inte innebära att någon ny generell princip introduceras i socialförsäkringssystemet. En annan modell är att införa karensavdrag i stället för karensdag.

Regeringen har redan i budgetpropositionen för 2003 aviserat att en teknisk översyn skall göras, bl.a. mot bakgrund av de orättvisa konsekvenser karensdagen kan få för anställda med koncentrerad arbetstid och flera arbetsgivare. Även i budgetpropositionen för 2004 aviserades detta, men någon proposition har dock ännu inte lagts fram och i budgetpropositionen för 2006 ges ingen redovisning av regeringens bedömning.

Jag anser att riksdagen skall begära att regeringen snarast återkommer med förslag till regeländring i den nuvarande karensdagsbestämmelsen så att vissa anställda inte missgynnas. Givetvis kan också andra tänkbara lösningar prövas tillsammans med den modell som skisseras här ovan. Beredningen av ärendet bör ske med beaktande av de arbetsrättsliga spörsmål som handlar om vad som kan regleras i lag och vad som får överlåtas till arbetsmarknadens parter.

Stockholm den 3 oktober 2005

Martin Andreasson (fp)