Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om Försäkringskassans arbetssätt.
Man har och ska ha rätt till sjukpenning om man har nedsatt arbetsförmåga, det är en av de viktigaste grunderna i välfärdssamhället. Det är dock viktigt att poängtera att det inte alltid är en sjukdom i sig som ger rätt till sjukpenning, utan det är den minskade möjligheten att arbeta. En arbetsgivare är dessutom skyldig att anpassa arbetet efter den enskildes förutsättningar. Om sjuksköterskan brutit benen kan han troligen inte sköta det direkta patientarbetet, men han kanske kan syssla med administration, eller passa på tillfället att få en viktig fortbildning.
Tyvärr har inte alla arbetsgivare vare sig kunskap eller vilja att omorganisera arbetet och här har Försäkringskassan en viktig roll.
Försäkringskassans uppgift är inte att passivt sjukskriva människor, utan se till att den enskilde har möjlighet att arbeta utifrån sina förutsättningar. Försäkringskassan bör därför utveckla arbetsrutiner där handläggaren i första hand kontaktar arbetsgivare och företagshälsovård, besöker arbetsplatsen och först efter en sådan bedömning av rimliga anpassningsmöjligheter beslutar om sjukpenning ska utgå eller inte. Här krävs naturligtvis också fortbildning av Försäkringskassans personal och ett gediget informationsarbete till arbetsgivare och allmänhet.