Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att inrätta ett socialförsäkringssystem som behandlar alla lika.
Den grundtrygghet som vi har idag bygger bl.a. på att det finns ett starkt socialförsäkringssystem i vårt land. För det krävs det att det finns ett näringsliv som producerar tjänster och produkter som i sin tur ger den offentliga sektorn skatteintäkter.
För att uppnå målen med socialförsäkringssystemen krävs det att dessa har hög trovärdighet och att alla behandlas lika, men också att systemen är anpassade så att de även gäller företagare som driver sina företag i form av enskilda firmor. Om socialförsäkringssystemen inte gör det så kan det utgöra ett hinder för en entreprenör att starta ett eget företag och därmed kan det bli ett hinder för tillväxt och sysselsättning i vårt land.
Dagens socialförsäkringssystem och Försäkringskassans hantering av dem innebär inte att någon person stimuleras till att starta en enskild firma, utan lagstiftning och hantering sätter i stället ”käppar” i hjulet för dem som driver enskilda firmor.
Nedanstående beskrivning utgör exempel på detta:.
FK meddelar att den sjukpenninggrundande inkomsten inte kan sättas högre än en anställd inom branschen, trots att den deklarerade inkomsten är högre.
FK ger beskedet att Du som företagare kan inte höja Din sjukpenninggrundande inkomst under pågående sjukskrivning, men däremot hade det gått bra om Du hade varit löntagare.
När två makar arbetar i företaget går FK in och godtyckligt gör en fördelning av inkomsten mellan makarna för att fastställa den sjukpenninggrundande inkomsten, trots att de har deklarerat och betalt skatt för helt andra summor. Dock är det inte självklart att när inkomsten sänks för den ena så höjs inkomsten för den andra.
Detta är några exempel som visar på ett socialförsäkringssystem som inte är anpassat för den enskilde företagarens villkor. Ett rimligt krav är att alla i vårt land behandlas lika i socialförsäkringssystemet oavsett om det handlar om företagare eller löntagare.