Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om försöksprojekt för sjukgymnaster i syfte att ge dessa rätt att sjuk­skriva patienter.

Motivering

Den stora ohälsan är väl känd och ett flertal rapporter och studier som belyser detta har lagts fram. Vänsterpartiet driver tillsammans med regeringen och Miljöpartiet ett intensivt arbete för att minska ohälsan på olika nivåer. Kunskapen är stor om vilka sjukdomar som dominerar bland de sjukskrivna. Det är värk och problem från rörelseapparaten och det är psykisk ohälsa. Psykisk ohälsa definierad både som sjukdom och som symtom vid, t.ex. utmattning och stress.

De med svåra problem i rörelseapparaten har oftast sin primära kontakt med sjukgymnast eller motsvarande i komplement till allmänläkare, ortoped eller neurolog. Men den regelbundna kontakten och bedömningarna utförs oftast tillsammans med sjukgymnasten. Det innebär att sjukgymnasten har stor kännedom om patientens hinder och möjligheter. Därutöver ligger det i sjukgymnastens profession att arbeta hälsoinriktat och utifrån de resurser varje patient har. Det borde därför ligga nära tillhands att ge sjukgymnasterna ökade möjligheter att ta ett helhetsansvar och rätt att sjukskriva patienter med besvär från rörelse- och stödorganen.

I tre fylken i Norge infördes 2001 en möjlighet för sjukgymnaster att fatta beslut om sjukskrivning samt möjlighet att remittera till specialister. Detta försök har fallit mycket väl ut både med kortare sjukskrivningar och högre kvalitet för patienten. Mot den bakgrunden beslutade man i juni 2005 att permanenta sjukskrivningsrätten för OMT-sjukgymnaster, motsvarande steg 3 i Sverige, samt att utvidga rätten till att omfatta hela Norge. Samtliga partier stod bakom beslutet.

Forsknings- och utvecklingsenheten i Kronoberg har vid flera tillfällen ansökt om möjligheten att inom ramen för ett projekt ge sjukgymnasterna motsvarande rätt till att fatta beslut om sjukskrivning som i Norge. Regeringen har sagt nej till dessa ansökningar, senast i juni 2005.

I en interpellationsdebatt (IP 2003/04:342) anger statsrådet Hans Karlsson att motivet för avslaget är att ”Regeringen anser därför att all kraft nu i första hand måste satsas på att engagera alla läkare i sjukskrivningsproblematiken”. Under debattens gång öppnar dock statsrådet för att detta inte är en hållning som inte kan komma att omprövas i framtiden. Riksdagens socialförsäkringsutskott har också behandlat frågan med anledning av en tidigare motion från Vänsterpartiet. Utskottet uttryckte då följande: ”… sjukgymnaster kan fylla en viktig funktion inom sjukskrivningsprocessen och att en försöksverksamhet kan ge värdefull kunskap”.

Vi kan nu konstatera genom regeringens senaste avslag på Kronobergs ansökan att man inte ens vill försöka att gå nya och innovativa vägar för att hjälpa långtidssjukskrivna med rygg- och ledbesvär. Trots att vi har närliggande goda exempel. Vi menar att det behövs många positiva krafter för att råda bot på ohälsan och att den bästa vägen att nå dit är att främja hälsa.

Mot denna bakgrund anser därför Vänsterpartiet att ett projekt bör initieras med möjlighet för sjukgymnaster att ansvara för sjukskrivningarna av patienter med långvariga problem från rörelseapparaten. Projektet bör genomföras inom ett avgränsat område under två år och därefter utvärderas. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 30 september 2005

Ingrid Burman (v)

Ulla Hoffmann (v)

Kalle Larsson (v)

Elina Linna (v)

Gunilla Wahlén (v)