Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn och reformering av Sveriges asylpolitik.

Motivering

Svensk asylpolitik är inhuman. Många som sökt asyl lever under lång tid under stark press och med utvisningshot hängande över sig. Handläggnings­tiderna är orimligt långa, till och med så långa att många asylsökande helt har anpassat sig till det svenska samhället. Familjerna har lärt sig svenska och har eget boende. Barnen går i svensk skola och har funnit nya vänner. Föräldrarna har egna arbeten och gör nytta i det svenska samhället. Det sociala nätverket med grannar och vänner fungerar bra. Att i många fall efter flera års väntan få beskedet om att du ska utvisas är inte humant utan ovärdigt och odemokratiskt.

Dessutom är svensk praxis att en asylsökande som blivit utvisad från Sverige inte äger rätt att besöka vårt land inom de närmaste två åren. En diskriminering av enskilda människor som saknar motstycke. Den nuvarande ordningen som etablerats genom praxis innebär således en restriktiv tillämpning av återreseförbudet.

Många av de utvisade asylsökande har fått goda vänner i Sverige som gärna vill upprätthålla kontakten med och även få besök av flyktingen efter utvisningen. Vännerna har i många fall utfäst garantier för den utvisades uppehälle om ett återbesök tillåts.

Spärrtiden på två år är inhuman och är enligt min mening ren diskriminering och ett brott mot grundläggande mänskliga rättigheter. Tyvärr väljer regeringen att fortsätta på den linjen.

Utskottet har vid tidigare behandling av motionen valt att invänta kommande propositioner och lagrådsremisser.

Att praxis med besöksförbud under två år slår hårt mot många av de flyktingar som avvisats torde det inte råda något tvivel om. Sverige borde därför, enligt min mening, snarast se över och reformera tillämpningen av flyktingpolitiken.

Stockholm den 26 september 2005

Erling Wälivaara (kd)