Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om transportörsansvaret.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förslaget om utökad uppgiftsskyldighet för transportörer i form av passagerarlistor och -register.

  3. Riksdagen begär att regeringen återkommer med förslag till bestämmelse om ett påskyndat förfarande gällande uppehållstillstånd för studerande.

Propositionens innehåll i korthet

Regeringen föreslår att det, i enlighet med ett EG-direktiv, införs en skyldighet för transportörer som luftvägen transporterar passagerare till Sverige från en stat som inte tillhör EU att, på begäran av polismyndighet, föra över information om de ankommande passagerarna. Syftet med direktivet är, enligt propositionen, att förbättra gränskontrollen och bekämpa olaglig invandring. Den transportör som brister i överförandet av uppgifter skall betala en särskild avgift uppgående till 46 000 kr. Rikspolisstyrelsen skall spara de uppgifter transportörerna överfört i ett passagerarregister som gallras efter 24 timmar. Transportörerna skall radera uppgifterna inom 24 timmar. I propositionen föreslås vidare att tidsbegränsade uppehållstillstånd för studier skall kunna återkallas om förutsättningen för tillståndet inte längre föreligger. Något behov av att införa bestämmelser om ett påskyndat handläggningsförfarande avseende uppehållstillstånd för studerande bedöms, enligt propositionen, inte föreligga.

Transportörsansvaret

Från och med den 1 juli 2004 är transportörer skyldiga att kontrollera att utlänningar innehar pass samt andra tillståndshandlingar för inresa. Om personen ifråga vägras inresa är bolaget skyldigt att bekosta återresan samt att betala böter uppgående till 46 000 kr. Kristdemokraterna avstyrkte regeringens förslag om att utöka transportörsansvaret eftersom vi menar att dessa sanktioner strider mot Genèvekonventionen. I Genèvekonventionen återfinns den absoluta rätten för människor att söka asyl. Att bötfälla transportörer leder i förlängningen till att privata flygbolag och deras anställda tvingas ta ansvar för en bedömning av vem som är flykting eller inte. Därför har vi föreslagit att regeringen borde ha tagit strid i frågan inom EU och få saken prövad i domstol. Den socialdemokratiska regeringen har trots ett stort motstånd från flera partier drivit igenom förslaget om utökat transportörsansvar. Kristdemokraterna yrkade avslag på propositionen, och vår principiella syn i frågan kvarstår.

Utökad uppgiftsskyldighet om passagerare

Liksom i frågan om det utökade transportörsansvaret föreslås i den ifrågavarande propositionen att man utökar de regler som redan i dag finns för transportörers uppgiftsskyldighet. Utökningen innebär att reglerna införs i svensk rätt, fler uppgifter samlas in, syftet och förutsättningen till uppgiftsinlämnandet är annorlunda och en sanktionsmöjlighet införs. Kristdemokraternas invändning mot upprättandet av passagerarlistor och -register och transportörers utökade uppgiftsskyldighet är densamma som i fallet då transportörsansvaret infördes. Risken är återigen att skyddsbehövande och asylsökande drabbas och att förslaget, tillsammans med transportörsansvaret, därmed står i strid med Sveriges förpliktelser enligt Genèvekonventionen. Detta har även tre remissinstanser, Sveriges Advokatsamfund, Amnesty och juridiska fakulteten vid Lunds universitet, understrukit. Dessutom är det, som SAS påpekar, inte transportörernas ansvar att se till att invandringspolitiken efterlevs, utan statens.

Snabbare handläggning av uppehållstillstånd för studerande

Den som skall studera i Sverige under längre tid än tre månader måste ha ett uppehållstillstånd. Tillståndet skall vara klart och infört i passet före inresan i Sverige. För uppehållstillstånd krävs att studenten skall studera på heltid, delta i ett organiserat utbytesprogram, kunna visa ett brev från organisationen som bekräftar att studenten är antagen till studier, lämna uppgift om en kontaktperson vid organisationen i Sverige och vara helt inställd på att lämna Sverige vid avslutade studier. Migrationsverket kan också efter en särskild prövning bevilja uppehållstillstånd även om studenten inte deltar i ett utbytesprogram.

För studenter som inte kommer från EES-land är de långa handläggningstiderna för uppehållstillstånd i dag ett stort problem. I flera fall har studenter inte fått besked förrän långt in i terminen, vilket i praktiken omöjliggör studentutbyte. Detta stämmer inte med den ambition som regeringen ansett sig ha vad gäller internationaliseringen av högskolan.

Kristdemokraterna anser, i motsats till propositionen, att en bestämmelse om påskyndat förfarande av uppehållstillstånd för studerande genom avtal mellan Migrationsverket och berörda lärosäten eller utbytesorganisationer bör införas.

Stockholm den 5 april 2006

Sven Brus (kd)

Inger Davidson (kd)

Dan Kihlström (kd)

Kenneth Lantz (kd)

Ulrik Lindgren (kd)

Torsten Lindström (kd)

Chatrine Pålsson (kd)

Rosita Runegrund (kd)

Olle Sandahl (kd)

Gunilla Tjernberg (kd)