Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att förbättra kontakterna mellan den sjukskrivne, Försäkringskassan, läkare och arbetsgivare i syfte att snabbt vidta åtgärder rörande de arbetsplatsrelaterade sjukskrivningarna.
Det är något som är fundamentalt fel i Sverige när det gäller hur man handskas med sjukskrivningar. Om man jämför Sverige med grannlandet Finland ser man att Finland har lika höga ersättningsnivåer som Sverige, men antalet sjukskrivna bland anställda är bara hälften så hög, mätt under den senaste 15-årsperioden. Tyskland har också sjukersättningsnivåer i nivå med de nordiska länderna och där är sjuktalen ännu lägre.
I Sverige säger 60 % av de tillfrågade att deras sjukfrånvaro beror på situationen på arbetsplatsen. I Sverige finns det en tradition som bygger på att ett sjukdomsfall till en början är en helt privat sak mellan en arbetstagare och dennes läkare. Arbetsgivaren kopplas in mycket senare. I Finland tar man en direktkontakt mellan försäkringskassa, läkare och arbetsgivare redan när personen sjukanmäler sig.
Sverige och Finland lämpar sig väl för en jämförelse eftersom arbetsmarknaden är likartad både inom den offentliga och den privata sektorn, och antalet förvärvsarbetande kvinnor också likartat.
Kontakterna mellan den sjukskrivne, försäkringskassan och arbetsgivaren borde förbättras avsevärt i Sverige. Sverige har en hel del att lära av sitt grannland Finland.