Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att förhindra att människor som kan betraktas som antingen sjuka eller arbetslösa hamnar utanför socialförsäkringssystemen.
Många människor i Sverige hamnar i kläm mellan de olika försäkringssystemen och erhåller varken ersättning från a-kassan eller Försäkringskassan, trots att de är sjuka och inte kan få ett arbete. Riksförsäkringsverket och AMS har kommit överens om en handlingsplan som reglerar hur myndigheterna på lokal nivå ska samverkan kring arbetslösa sjukskrivna och arbetslösa med tidsbegränsad sjukersättning (f.d. sjukbidrag) men också om samverkan kring personer som ska övergå från att vara sjukskrivna till att vara arbetssökande.
Trots det kommer det fortfarande att finnas människor som faller mellan stolarna, bl.a. de som redan är arbetslösa när de blir sjuka. Det förekommer att Försäkringskassan efter en viss tid anser att den sjukskrivne har blivit tillräckligt frisk för att arbeta med något mindre betungande arbete och därför drar in sjukpenningen, samtidigt som arbetsförmedlingen anser att personen i fråga inte står till arbetsmarknadens förfogande därför att han eller hon har en sjukdom eller en skada.
Bland de utestängda finns personer med konkret fysiska åkommor och andra diffusa besvär som exempelvis utmattningsdepressioner. Enligt uppgifter finns det i dag omkring 35 000 personer som är nollklassade av Försäkringskassan, samtidigt bedöms en stor del av dessa vara för sjuka för att tas emot på arbetsförmedlingen.
Det enda som återstår för dessa människor är att leva på socialbidrag. Detta är inte rimligt. Det krävs därför tydligare regler för hur Försäkringskassan och arbetsförmedlingarna ska hantera denna typ av ärenden, så att människor som kan betraktas som antingen sjuka eller arbetslösa inte hamnar utanför socialförsäkringssystemen.