Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det är av nationellt intresse att Sverige får en trygg och långsiktigt hållbar energiförsörjning som bidrar till att minska problemen med förändringarna av vårt klimat till följd av utsläppen av växthusgaser.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en kraftsamling kring forskning och utveckling mellan stat och näringsliv.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om investeringar i miljövänlig och hållbar kraftproduktion.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utformningen av den svenska energipolitiken.

Motivering

Det är dags för en nystart i svensk energipolitik. Energipolitiken står i Sverige, liksom i många andra länder, inför stora utmaningar. En ekologiskt anpassad energiproduktion måste förenas med allt högre efterfrågan på energi. Även om mycket kan åstadkommas genom energisparprogram krävs också ny produktionskapacitet.

Svensk elproduktion behöver få långsiktiga spelregler och garantier för att politiska beslut är hållbara över tid. Utan dessa spelregler kommer investeringar i ny elproduktion, oavsett energislag, att vara riskabla projekt ur ekonomisk synvinkel. Det i sin tur riskerar att leda till en situation där investeringar i elproduktion uteblir i Sverige och i stället förläggs utomlands. En sådan utveckling vill ingen av oss se. Det är av nationellt intresse att elproduktion behålls i Sverige och att investeringar i befintlig och ny elproduktion är möjliga på kommersiella villkor. En hög skattenivå i Sverige skall inte få hota svensk elproduktion eller driva investeringar i elproduktion utomlands. Energipolitiken måste syfta till att Sverige får en trygg och långsiktigt hållbar energiförsörjning som underlättar tillväxt och sysselsättning och som dessutom bidrar till lägre utsläpp av växthusgaser i ett globalt perspektiv. Detta bör ges regeringen till känna.

Politiska beslut som garanterar långsiktiga spelregler ger marknaden förutsättningar att göra trygga investeringar. Ges dessa förutsättningar vilar det naturligtvis på kraftindustrin att göra nödvändiga investeringar i ny teknik och nya kraftverk. En kraftsamling kring forskning och utveckling mellan stat och näringsliv i syfte att trygga en uthållig, säker och ekonomisk energiförsörjning bör ske. Ett sådant partnerskap har alla förutsättningar att bidra till den svenska utvecklingen och tillväxten vilket i sin tur skapar möjligheter för nya jobb. Vad som ovan anförts om en kraftsamling kring forskning och utveckling mellan stat och näringsliv bör ges regeringen till känna.

Svenska folket och företag verksamma i Sverige har en rätt att kunna känna sig trygga med att elförsörjningen är säkrad både på kort och på lång sikt. Något som givetvis inte innebär att elmarknaden ska åternationaliseras. Precis som nu ska el producerad i Sverige kunna säljas till andra länder och vice versa för att använda produktionsresurserna på bästa möjliga sätt vid olika tidpunkter. Oavsett vilken ståndpunkt man har i kärnkraftsdebatten vet vi att det kommer att behövas investeringar i ny miljövänlig och hållbar kraftproduktion vilket i sin tur kräver långsiktiga spelregler. Vad som ovan anförs om investeringar i ny miljövänlig och hållbar kraftproduktion bör ges regeringen till känna.

Långsiktiga spelregler kan inte skapas med mindre än att det finns en betryggande majoritet i den svenska riksdagen för dessa spelregler. Risken för att energipolitiken ändras beroende på styrande majoritet är uppenbar. Något som i sin tur skapar osäkerhet kring hur länge den för stunden förda politiken gäller.

Frågan om utformningen av den svenska energipolitiken får därför inte bli en fråga som används i snävt partitaktiskt ändamål. Därtill är frågan alltför viktig. Precis som pensionsreformen en gång genomfördes av en stor politisk majoritet för att skapa en långsiktighet kring reformen, behöver energipolitiken en bred förankring i politik, fackföreningsrörelse och näringsliv. Vad som ovan anförs om utformningen av den svenska energipolitiken bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 5 oktober 2005

Roger Tiefensee (c)