Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om avregleringar.

Motivering

Under 1990-talet avreglerades tele-, el-, post-, inrikesflyg-, taxi- och järnvägsmarknaderna i olika grad, främst till följd av den tekniska utvecklingen, EU-medlemskapet och växande internationalisering. Avregleringarna och större konkurrens har lett till en ökad samhällsekonomisk effektivitet på flertalet av marknaderna, men inom vissa områden har de inneburit stora försämringar för konsumenterna.

De enda tjänster som påtagligt blivit billigare är inom telefoni, vilket till största delen har sin förklaring i teknikutvecklingen. Samtidigt har tjänsterna och antalet operatörer vuxit explosionsartat, vilket har lett till att det idag är i det närmaste omöjligt för kunderna att kunna jämföra priser och tjänster mellan bolagen.

Inom elmarknaden har konkurrensen ökat betydligt, men det har inte inneburit större kundnytta. Tvärtom har priserna stigit kraftigt och även här har konsumenterna svårt att göra prisjämförelser på grund av olika bindningstider, fasta och rörliga priser och andra omständigheter. Det statligt ägda Vattenfall borde gå i spetsen för prispress och ökat konsumentstöd.

För verksamheter som flyg, järnväg och post har priserna stigit mer än den allmänna prisutvecklingen. Även andra försämringar, till exempel utglesning av tidtabeller och nedläggning av postkontor, är resultat av avregleringarna.

Detta är särskilt tydligt inom glest befolkade delar av landet. Ökad valfrihet genom konkurrensutsättning är en illusion, då man är hänvisad till en operatör och dennes prissättning.

När det gäller flyget är situationen problematisk. Mindre orter i Norrland har dåliga kommunikationer och biljettpriserna är höga. Möjligheterna att resa mellan olika orter inom regionen har i det närmaste upphört. De större städerna har två eller ännu fler operatörer på marknaden, men det betyder inte att kommunikationerna är bra. Alla väljer att flyga i högtrafik morgon, middag och kväll. I stället för att ha fler avgångar har man få avgångar men kan välja mellan olika bolag, vilket inte fyller resenärernas behov.

Det är varken möjligt eller önskvärt att återgå till ett reglerat system. Därför är det angeläget att noga analysera vilka effekter regeländringarna har haft för enskilda och för företag i landets glest bebyggda delar.

Stockholm den 4 oktober 2005

Carin Lundberg (s)

Britta Rådström (s)