Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kostnadsutvecklingen för fjärrvärme och el.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att förbättra konsumenternas ställning inom el- och fjärrvärmeområdet.
En ny rapport visar att de svenska konsumenterna betalar alltför höga avgifter för fjärrvärme och el. Sedan avregleringen genomfördes har priserna ökat dramatiskt på grund av att det idag råder närmast oligopolförhållanden på marknaden för distribution av fjärrvärme och el. Tanken med avregleringen var att ökad konkurrens skulle leda till en sänkning av priset och inte en fortsatt höjning.
Marknaden domineras av ett fåtal nordiska företag som genom att köpa upp konkurrenter både i Norden och i Europa har skaffat sig en särställning på marknaden. Majoriteten av den svenska elen produceras genom vattenkraft och kärnkraft som inte förorenar luften med utsläpp av koldioxid. Det är en förhållandevis ren produktion i jämförelse med kolkraften som dominerar i andra länder. Länder som producerar energi med hjälp av kolkraft måste betala en avgift i form av utsläppsrätter enligt nya EU-regler. Tanken är att nedsmutsningen ska minska på sikt, att då istället investera i ren energi är en lönsam affär då ren energi inte är belagd med utsläppsrätter. Enligt marknadens regler borde då priset på den svenska elen och fjärrvärmen vara lägre, men priserna följer den europeiska marknaden trots att den inte har samma förutsättningar.
Detta får till följd att de svenska konsumenterna genom att betala överpriser är med och finansierar energiomställningen i andra länder. Det kan inte anses rimligt.
Konsumenterna måste få ett större inflytande över fjärrvärme- och elmarknaderna. Det kan ske genom att konsumenterna får laglig rätt att driva tvister gentemot fjärrvärmeleverantörerna vad gäller prissättningen. Konsumenternas ställning kan även stärkas genom att man inrättar ett kundråd till Energimyndigheten. Andra åtgärder som kan vidtas för att påverka prissättningen är att se över handeln med utsläppsrätterna och att underlätta för fjärrvärmeleverantörerna att använda varandras distributionsnät i större utsträckning än i dag.