Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tillgång till naturgas i Östergötland.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om fordonsgas.1
1 Yrkande 2 hänvisat till MJU.
Trots en effektivare användning av energi i industrin förväntas behovet av energi i industrin öka de närmaste åren, enligt Energimyndighetens prognos (augusti 2005). Ökningen beror främst på att basindustrin kommer att öka sin produktion, tack vare ett antal investeringar. Detta visar att det finns en framtidstro när det gäller industriproduktion i Sverige, men också att denna framtidstro måste kompletteras med en konkurrenskraftig energiförsörjning.
Arbetsmarknaden i Östergötlands län är beroende av att det sker fortsatta investeringar i basindustrin. För att locka dessa investeringar krävs ett gott näringsklimat när det gäller kompetensförsörjning, forskning, låga räntor och en väl fungerande arbetsmarknad. För basindustrins del krävs dessutom en minst lika bra energiförsörjning som på andra håll inom EU och i övriga världen.
Idag saknas tillgång till naturgas i Östergötland och i hela Mellansverige, medan de flesta delar av den industrialiserade världen har tillgång till naturgas. Denna energimässiga akilleshäl innebär nackdelar. Industrin går miste om ett rent och effektivt bränsle som kan användas i produktionen och ersätta kol och olja. Kraftvärmesektorn står utan ett effektivt bränslealternativ som kan bidra till att öka elproduktionen i kraftvärmeverk till över 40 TWh el, enligt föreningen Svensk Fjärrvärme.
Det är en ödets ironi att naturgas inte finns just i Östergötland, eftersom Europas ledande tillverkare av gasturbiner för kraftvärmeverk finns i länet. Turbiner från Finspång producerar effektiv naturgas-el i hela Europa, och snart även i Göteborg, men inte i Mellansverige.
Miljömässigt är naturgas en tillgång. När naturgas ersätter kol och olja förbättras såväl den yttre som den inre miljön i industrin. Naturgas i kraftvärmeverk leder enligt Energimyndighetens studier till sänkta koldioxidutsläpp totalt, eftersom ineffektiv kolkraft ersätts. Naturgas kan också underlätta en ökad användning av biogas för fordon. En naturgasledning i länet öppnar för billigare distribution av biogas, fler tankställen och fler fordon som kan köras med biogas.
En utveckling av energiförsörjningen så att Östergötland snarast får tillgång till naturgas bör uppmuntras. När det gäller de energipolitiska förutsättningarna är det naturligt att länet ges samma tillgång till naturgas som idag finns i sydvästra Sverige och i resten av EU.