Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om infrastrukturens betydelse för turismens utveckling.

Motivering

Enligt Turistdelegationen omsatte turistnäringen drygt 160 miljarder kronor under år 2002 och sysselsatte 130 000 personer. Under den senaste tioårsperioden har turismen dessutom ökat kraftigt. Bland annat har antalet gästnätter stigit med över 40 procent.

Den ökande turismen har på olika sätt påverkat både företag och regioner. Företag som har haft en direkt nytta av ökningen är exempelvis rese- och hotellföretag. Utvecklingen torde dessutom ha givit upphov till en rad indirekta effekter. Exempelvis har handeln i bl.a. Strömstad dragit stor nytta av det stora inflödet av norska shoppingturister. Ett annat exempel kan vara att lokala byggföretag drar nytta av turister som bygger/renoverar sina fritidshus. Vidare har turismen både en nationell effekt genom att den bidrar, via de utländska turisternas konsumtion, till ökade skatteintäkter och en regional effekt genom att den kan stimulera den regionala utvecklingen.

Det råder dock en bristande och djupare förståelse för hur turismen exempelvis påverkar den regionala utvecklingen. För att undersöka turismens betydelse för näringslivet och också för den regionala utvecklingen har olika metoder använts. Av vad som framkommit i Turistdelegationens redovisning så finns två bärande faktorer, den ena faktorn är bristen på kunskap om turistnäringen och dess betydelse för olika näringar, den andra faktorn är att tydliggöra turismens betydelse som tillväxtfaktor. Som exempel nämns Glasriket, Idre Fjäll och Ice Hotel.

En näring som växt sig allt starkare under senare år är upplevelseindustrin. En förklaring till detta är bl.a. att människors inkomster ökat, vilket möjliggjort en ökad konsumtion av upplevelser. Den största näringen inom upplevelseindustrin är turistnäringen.

En mycket viktig förutsättning för att turismen ska utvecklas positivt är att vägar och järnvägar byggs ut men även att mindre flygplatser i glesbygd ges bra förutsättningar att finnas kvar. Vi vill också peka på att alla former av telekommunikationer blir allt viktigare.

Vi konstaterar att på samma sätt som för övriga basnäringar har infrastrukturen en avgörande betydelse för turismens utveckling.

Stockholm den 4 oktober 2005

Kurt Kvarnström (s)

Per Erik Granström (s)