Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om landsbygdspolitik.

Motivering

På landsbygden, i tätorter med mindre än 10 000 innevånare, i våra skogs- och mellanbygder, den rena glesbygden samt våra skärgårds- och kustsamhällen bor mer än 2 miljoner innevånare. Det är ungefär lika många som bor i Stockholms län. Men skillnaden mellan våra större städer och landsbygden är samtidigt uppenbar. Därför måste såväl metoderna som perspektiven delvis vara annorlunda. Det är viktigt att inte sätta städernas utveckling i motsatsställning till landsbygden eller vice versa. Som ett litet land i en alltmer globaliserad och konkurrensutsatt värld är det helt uppenbart att vi är starkt beroende av varandra. Ett framgångsrikt och konkurrenskraftigt Sverige behöver dynamiska, pulserande storstäder och högskoleregioner sida vid sida med levande industribygder och kreativa, livskraftiga landsbygdsmiljöer.

För att stötta och hjälpa till för en levande och livskraftig landsbygd behöver de regionalpolitiska målen kopplades samman med energipolitiken och ekologiskt, socialt och ekonomiskt tänkande. Om så sker kan landsbygden bli en bas för en omfattande produktion av råvara för energi, industriråvaror, uthållig livsmedelsförsörjning, turism, biologisk mångfald och ökad livskvalitet.

Svensk och internationell forskning visar entydigt på kulturella skillnader som orsak till varför vissa bygder har medan andra saknar ett entreprenörsklimat. Smålandsbygden och till exempel det röda Emilien i Italien är en produkt av en lokal kultur där det uppstått en sorts ”stödjande medborgerlig infrastruktur”. Anställda som har en idé uppmuntras att utveckla den. Företag som har kapacitetsproblem får hjälp av grannen. Oavsett associationsform är det idén om samverkan som präglar kulturen.

Dessa civila strukturer finns runt om i vårt land och de kan spela en aktivare roll som katalysator. Den viktigaste kraften och potentialen är sannolikt den byarörelse som vuxit fram under de senaste 20 åren, som ett resultat av landsbygdskampanjen ”Hela Sverige ska leva!” Denna rörelse samlar idag cirka 100 000 aktiva i drygt 4 000 lokala utvecklingsgrupper. Ett arbete pågår just nu med att bygga upp IT-baserade stödtjänster och konsultativt stöd till landsbygdens eldsjälar.

Det finns även skäl att genomföra en översyn av regelverk, förordningar, regleringsbrev etc. för att landsbygdsperspektivet ska framträda tydligare och utvecklandet av en livskraftig landsbygd underlättas. Det är också angeläget att stöd till organisationer och organ som vill bidra till att bygga upp stödjande infrastrukturer på landsbygden prioriteras. De myndigheter och organ som på olika sätt hanterar landsbygdens tillväxtfrågor bör arbeta utifrån en gemensam agenda för att kunna nå största möjliga resultat.

Motiven är starka för en aktiv politik för landsbygden, den har förutsättningar att i högre grad bli ett stöd för den nationella tillväxtpolitiken om frågorna sätts in i sitt rätta sammanhang.

Stockholm den 5 oktober 2005

Rolf Lindén (s)

Ann-Kristine Johansson (s)