Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om vikten av samverkan för att öka evenemangsnäringen.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om behovet av att staten kan stötta verksamheter inom evenemangsnäringen i syfte att utveckla arbetsmarknaden och näringslivet.
Sverige är ett bra land med goda förutsättningar för att dra till sig stora evenemang och besökare. Vi har en vacker natur, bra föreningsliv som fostrat många stora idrottsstjärnor, en aktiv musikindustri. Sverige har redan idag varit värd för flera olika evenemang såsom friidrotts-EM i Göteborg, Europamästerskapen i fotboll, Americas cup i segling i Malmö, golftävlingar etc. Varje år anordnas stora musikevenemang runt om i landet där flera världsartister och svenska artister uppträder. Göteborgsregionen bör nämnas som en framgångsrik region för evenemang men också Skåne är på gång att utveckla denna näringsdel.
Just i år har det beslutats om att förlägga ett av världens största ungdomsarrangemang, Världsscoutjamboreen 2011, till Kristianstad.
Att utveckla evenemangsnäringen ser vi som en del i den aktiva närings- och arbetsmarknadspolitik som Socialdemokraterna bedriver lokalt, regionalt och i riket. Ett evenemang ger många arbetstillfällen och drar in skattemedel under själva genomförandet, vilket tryggar en god välfärd för alla i Sverige. Men det ger också effekter som nyetablering av företag.
Konkret kan man se detta i samband med t.ex. Americas cup som drog investerare och företagsledare från hela världen till Malmö under några dagar. De inte bara tittade på tävlingen utan de fick också se vilka möjligheter en stad i förvandling har. Dessutom deltog dessa företagsledare i seminarier och möten under tävlingsdagarna, vilket förhoppningsvis bäddar för nyetableringar av näringsverksamhet i regionen. TV-sändningarna som gick ut över hela världen bidrar också till att människor upptäcker Sverige som ett spännande turismland. Detta är bara ett exempel, men alla evenemang följs ofta av positiva effekter på lång sikt.
Därför är det viktigt att regeringen ökar samarbetet kring besöksnäringen i Sveriges olika regioner och arbetar med program eller handlingsplaner gemensamt med regioner, kommuner, näringsliv och andra aktörer för att bli bättre på att få evenemang förlagda till Sverige. Vi är givetvis medvetna om att det stora arbetet måste ske regionalt och lokalt men vi tycker det är viktigt att staten kan vara med och ge råd och stötta olika evenemang för att på det sättet utveckla arbetsmarknaden och näringslivet.