Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Gotland som försöksområde för koldioxidneutral energiförsörjning med stöd från nationella myndigheter och EU:s fonder.
Sedan 1995 är forskarna överens om att växthuseffekten är verklig. Samtidigt så är alla numera överens om att oljeutvinningen i världen redan har passerat sitt maximum. De kända oljetillgångarna tar enligt vissa beräkningarna slut om ca 20–30 år med hänsyn taget till ökad användning bland annat i Kina och Indien. Det blir mer och mer uppenbart att dagens generation befinner sig i slutet av den fossila skördeperioden. Dessa två förhållanden kommer mer än någonting annat att påverka vår framtid framöver.
Inom energiförsörjningen kommer det att bli en jakt på alternativa bränslen som kan ersätta de fossila. Fokus på de förnyelsebar bränslena kommer att ställas mot energieffektivitet, koldioxidpåverkan och givetvis pris.
Gotland har mycket bra förutsättningar att bli självförsörjande med koldioxidneutrala bränslen. Det visar två studier gjorda i ämnet. Det unika är att det finns bra förutsättningar för så många olika alternativa energislag, t.ex. vindkraft, biogas, biomassa från åker och skog, solenergi, havsvärme, geotermisk värme (djupvärme) och vågkraft. Ett grundförhållande som är en stor resurs i sammanhanget är det faktum att det finns mycket åkermark per innevånare ca 1,4 ha/person jämfört mot genomsnittet i Sverige på ca 0,3 ha/person.
Fil.kand. Micael Timonens utredning visar att med helt inhemsk energiförsörjning, som finns möjlighet att nå, så skapas ca 600 varaktiga arbetstillfällen och en omsättning på ca 2 miljarder kronor tillförs Gotland.
Sverige kommer att behöva ställa om till en uthållig energiförsörjning inom några få decennier. Gotland är ett Sverige i miniatyr, det skulle vara mycket klokt att nyttja Gotland som ett försöksområde för att vinna erfarenheter i den mindre skalan, som sedan kan användas i övriga landet. För att en sådan process skall komma igång behövs samhällsstöd ifrån nationella myndigheter och EU:s fonder. Vad som ovan anförts om Gotland som försöksområde för koldioxidneutral energiförsörjning med stöd från nationella myndigheter och EU:s fonder bör ges regeringen till känna.