Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en långsiktig energipolitik.

Motivering

En långsiktig energipolitik är viktigt för Sverige och för våra basindustrier. Det är en nödvändig förutsättning för att vi ska kunna upprätthålla sysselsättning och därmed god välfärd. Vi har beslutat att kärnkraften ska avvecklas, samtidigt som tillgången till olja blir alltmer osäker. Elförbrukningen i landet och övriga världen ökar, vilket tär på förrådet av fossila bränslen och förvärrar miljöproblemen. Detta ställer stora krav på en långsiktigt hållbar energipolitik och därför måste alternativa energikällor tas fram.

Skogsindustrin är en av få branscher, där Sverige är en världsledande nation. Positionen bygger på tre konkurrensfördelar: gott om råvara, hög kompetens och hittills billig energi.

Vi måste därför ställa höga krav på främst Vattenfall, men också andra energiföretag, att hitta nya vägar till energiproduktion och på detta sätt tillförsäkra basindustrin långsiktiga elkontrakt på konkurrenskraftiga villkor.

Biobränsle är redan idag en viktig hörnpelare i vår energiförsörjning såväl för uppvärmning som för produktion av fordonsbränsle som etanol och syntetisk diesel. Efterfrågan på bioråvara kan komma att överstiga tillgången. Därför är det viktigt med satsningar på fler möjligheter och nya alternativ. Exempelvis måste mer omsorg ägnas åt skötsel av skog för att vi ska slippa importera skogsråvaror, som redan är dyrt.

Regeringen har tidigare aviserat att nya land- och havsområden ska pekas ut för utbyggnad av vindkraft. Runt om i landet finns det goda erfarenheter av befintlig vindkraft, varför fortsatt utbyggnad med modern teknik är angelägen. Dessutom måste effektivare användning av energin stimuleras genom exempelvis utbyggnad av fjärrvärme i tätorter.

En god energipolitik garanterar tillgång till energi för vårt näringsliv. Dessutom kan flertalet nya arbetstillfällen skapas i denna omställning genom att ny teknik kommer och genom alternativ energiproduktion.

Stockholm den 29 september 2005

Agneta Lundberg (s)

Göran Norlander (s)