Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs angående torv som energikälla.
Arbetet med att ställa om energisystemet i hållbar utveckling kräver att vi använder många olika bränslen. Samtidigt är vi i Sverige angelägna om en tryggad energiförsörjning. Därför är det viktigt att vi kan använda inhemska energislag som biobränslen, vindkraft och vattenkraft. Även torven, ett inhemskt och långsamt förnybart biobränsle, bör vi nyttja mer.
Med tanke på växthusgaserna anses torven vara närstående de fossila bränslena. Tidigare var bilden den att alla torvmarker band in kol och att brytningen släppte lös denna kol. Riktigt så enkelt är det nu inte – senare års forskning visar att det finns ganska stora torvmarker som kontinuerligt släpper ut koldioxid till atmosfären. Det rör sig om betydande mängder som bidrar till växthuseffekten, via aktivt jordbruk eller dikning. Ett sätt att avbryta detta läckage till atmosfären är att utvinna torven i dessa marker och elda upp den. Därigenom minskas också användningen av fossila bränslen.
Användningen av energitorv i Sverige är i dag hotad genom att priserna på utsläppsrätter har stigit kraftigt. Det svenska torvbruket är också sårbart eftersom det, jämfört med olja, kol och naturgas, är en inhemsk bransch som agerar på en marknad. Ett tredje motiv till att slå vakt om energitorven är att en minskning av torvbranschen med nödvändighet ökar trycket på skogsindustrins råvaruförsörjning.
Vi bör ta fasta på den nya kunskap som torvforskningen ger oss och utforma en slags miljöcertifiering för torvmark. Torvbruket skulle kunna styras till torvmarker som redan läcker mycket koldioxid, utan konflikter med till exempel den biologiska mångfalden. Dessa torvmarker borde i så fall undantas från handeln med utsläppsrätter, eller få en särskild behandling inom handelssystemets ramar.
Ett förslag om certifiering av torvbranschen i denna riktning har också lagts fram av Energimyndigheten. Förslaget ansågs av många remissinstanser som orealistiskt, men genom de nya kunskaperna borde det kunna omsättas i praktiken.
Vi behöver mer information om vilka marker som läcker och var dessa marker finns. Ett uppdrag skulle kunna lämnas till de ansvariga myndigheterna Naturvårdsverket, Sveriges geologiska undersökningar och Statens energimyndighet. Den miljömålsproposition som vi i riksdagen ska behandla under hösten innehåller också förslag i samma riktning.
Torven skapar viktig sysselsättning runtom i landet. Därtill kan torven bidra till ett mer effektivt och miljöanpassat energisystem. I vårt fortsatta arbete för en ekologisk, ekonomisk och socialt hållbar utveckling bör vi sålunda utnyttja alla de resurser som står till buds i Sverige.