Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en nationell handlingsplan för socialt företagande som en del av genomförandet av Lissabonstrategin.

Motivering

Socialt företagande är ett alternativ för att integrera de mest utsatta grupperna både i samhälle och i arbetsliv. Det sociala företagandet har visat sig mycket framgångsrikt både här och i Europa. De sociala företagens affärsverksamhet är ett medel för att uppnå de sociala målen. Eventuella vinster återinvesteras i verksamheten. Samhällsvinsterna av det sociala företagandet är uppenbara. När de mest utsatta grupperna kommer tillbaka i samhälle och arbetsliv minskar det offentligas kostnader.

Idag finns det ca 150 sociala företag i Sverige som vuxit fram oberoende av varandra och som är förankrade i de grupper vars behov de avser att lösa, ofta med stöd av intresseorganisationer, kommuner och med starka inslag av eldsjälars engagemang. Trots detta är det sociala företagandet och dess förutsättningar okänt i Sverige och insatser för information och kunskapsutveckling behövs, insatser som kan integreras i Nuteks uppdrag att främja företagandet inom den sociala ekonomin.

Sverige har mycket att lära av andra stater inom EU inte minst Storbritannien som inrättat ett särskilt organ, Social Enterprise Unit, och liksom Italien en särskild lagstiftning för de sociala företagen.

De sociala företagen och deras verksamheter berör flera politikområden (närings-, arbetsmarknads- och socialpolitik). För att sektorn ska kunna utvecklas och bidra till ytterligare arbetsplatser och tillväxt krävs samsyn och samordning mellan politikområden och myndigheter.

En handlingsplan för Sveriges genomförande av Lissabonstrategin bör inkludera en handlingsplan för tillväxt genom fler och starkare sociala företag.

Stockholm den 29 september 2005

Eva Arvidsson (s)

Marianne Carlström (s)

Ann-Kristine Johansson (s)

Lars U Granberg (s)

Christer Adelsbo (s)