Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om strukturfondernas betydelse för nya arbetstillfällen genom etablering av sociala företag.

Motivering

Socialt företagande är ett alternativ för att integrera de mest utsatta grupperna både i samhälle och i arbetsliv. Det sociala företagandet har visat sig mycket framgångsrikt både här och i Europa. De sociala företagens affärsverksamhet är ett medel för att uppnå de sociala målen. Eventuella vinster återinvesteras i verksamheten. Samhällsvinsterna av det sociala företagandet är uppenbara. När de mest utsatta grupperna kommer tillbaka i samhälle och arbetsliv minskar det offentligas kostnader.

Idag finns det flera hundra sociala företag i Sverige som vuxit fram oberoende av varandra och som är förankrade i de grupper vars behov de avser att lösa, ofta med stöd av intresseorganisationer, kommuner och med starka inslag av eldsjälars engagemang. Under den senaste programperioden har Europeiska socialfondens program Växtkraft mål 3 och Equal liksom program inom regionalfonden haft en stor betydelse när det gäller finansieringen av framväxten av nya sociala företag.

Denna möjlighet måste finnas kvar. Organisationer och företag inom den sociala ekonomin måste erhålla ett bidrag för att genomföra förstudier för att kunna etablera sociala företag. Stödet kan liknas vid det innovationsstöd för förstudier och produktutveckling som finns för nya teknikorienterade företag. Men i det här fallet handlar det om sociala innovationer.

Bidraget bör hanteras av en mellanhandsorganisation enligt den modell som visat sig fungera mycket väl inom ramen för Växtkraft mål 3. Den har varit en brygga mellan den sociala ekonomins projektanordnare och beslutande myndigheter.

EU-stödet har varit strategiskt viktigt för många sociala företag. Svenska ESF-rådet har pekat på att nya metoder och samverkan med ideella föreningar skapat nya arbetstillfällen. Erfarenheterna från nuvarande Växtkraft mål 3, det lokala projektstödet och Equal måste tas tillvara i den ordinarie politiken samtidigt som det sociala företagandet prioriteras i kommande svenska strukturfondsprogram för åren 2007–2013.

Stockholm den 29 september 2005

Eva Arvidsson (s)

Hillevi Larsson (s)

Inger Jarl Beck (s)

Christer Adelsbo (s)

Kerstin Engle (s)