Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om behovet av juridisk och ekonomisk rådgivning till kooperativ och andra små företagare i samband med offentlig upphandling.

Motivering

Alternativa driftsformer inom vård och omsorg blir allt vanligare. Det finns dock en tendens att det blir de stora, ibland multinationella vårdföretagen, som vinner upphandlingarna då verksamheter konkurrensutsätts. Dessa har de resurser som krävs och den kompetens som är nödvändig för att göra ekonomiska kalkyler och för att föra förhandlingar med kommuner och landsting.

Det är mycket som talar för att de småskaliga alternativen inte kommer att kunna göra sig gällande vid upphandlingar eftersom de oftast saknar nödvändig ekonomisk och juridisk kompetens samt förhandlingsvana. Dessutom är förfrågningsunderlagen alltför krångliga.

Dessa småskaliga verksamheter, exempelvis kooperativa företag men också andra små lokalt ägda företag, besitter i de flesta fall andra viktiga egenskaper som bidrar till en höjning av kvalitén inom vård och omsorg.

Dessa kvalitéer är bland annat deras lokala förankring och engagemang för dem de utför tjänsterna åt. Dessutom har de medlemsnytta och lokal utveckling som sitt främsta syfte, inte vinstmaximering.

För att främja framväxten av de små aktörerna inom vård och omsorg behövs ett särskilt stöd till personalgrupper inom det offentliga eller andra som vill starta till exempel en kooperativ verksamhet eller ett annat litet lokalt ägt företag. Stödet skulle gälla juridisk och ekonomisk kompetens samt biträde vid förhandlingar. Ett sådant stöd understöder målen i det nationella entreprenörskapsprogrammet och bör därför bli en särskild del av detta liksom att det bör prioriteras inom ramen för den regionala utvecklingspolitikens företagsfrämjande åtgärder.

Stockholm den 29 september 2005

Kerstin Engle (s)