Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om opinionsbildning för att höja entreprenörers status.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om skolans roll för entreprenörskap.1

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ungdomars möjligheter att driva ferieföretag.2

1 Yrkande 2 hänvisat till UbU.

2 Yrkande 3 hänvisat till SkU.

Fler entreprenörer för Sverige

Sambandet tillväxt–social trygghet är ett välkänt Folkpartiaxiom. Tillväxt skapas genom att företag tillkommer och växer så att fler jobb skapas. Fler människor i arbete ger mer pengar att fördela till det gemensamma. För att få tillväxt behövs ett bra företagsklimat med bra förutsättningar och enkla, tydliga, rättvisa och stabila regler för företagen.

I Sverige har 98 % av företagen färre än 250 anställda och 94 % färre än 10 anställda. 80 % av företagarna uppger enligt undersökningar av Företagarnas Riksförbund att det är svårt att vara företagare. Det är med andra ord viktigare att skapa en god företagarpolitik snarare än en företagspolitik.

Folkpartiet anser att företagarpolitiken i Sverige måste läggas om i en riktning så att det blir avsevärt lättare att starta och driva företag eftersom företagande är grunden för de välståndsbildande krafterna. Men det svenska nyföretagandet minskar kontinuerligt och mest minskar företagandet bland kvinnor. Frånsett vissa geografiskt sammanhängande områden är det tydligt att vi saknar en entreprenöranda i Sverige. Vid Företagarnas undersökningar i skolor visar det sig att det naturliga för barn och ungdomar är att se sig som anställda, inte som företagare eller entreprenörer.

Vi vet idag väldigt lite om vilka orsaker som ligger bakom den bristande entreprenörsandan i Sverige – och därmed inte heller vilka åtgärder som skulle ge en ökning. Forskare har kunnat peka på det starka sambandet mellan värdering av entreprenörskap och mängden entreprenörer och sannolikt spelar den bristande sociala acceptansen, den låga statusen och de få förebilderna stor roll. En opinionsbildning för att höja entreprenörers status bör drivas kontinuerligt av regeringen och näringsministern såväl som av näringslivet.

På högskole- och universitetsnivå drivs idag ett flertal entreprenörsutbildningar. Dessa har visat sig vara ett viktigt inslag för ett bättre företagarklimat och borde spridas till fler högskoleorter. Men arbetet med att skapa ett naturligt intresse för entreprenörskap måste börja tidigare och ta sig mer uttryck i motivation och möjligheter snarare än utveckling av direkta kunskaper i företagandet. Därför bör entreprenörskap kunna erbjudas som ämne redan i grundskola och gymnasium, skolan bör genomsyras av en positiv anda för entreprenörskap och företagande, lärare bör ges insyn i vikten av entreprenörskap.

Samhällsekonomiskt såväl som för den personliga utvecklingen bör ungdomar få pröva sina affärsidéer under en begränsad period med förmånliga regler. Vissa kommer att driva dem en sommar, andra längre. Känslan av att ha förverkligat en dröm lyfter människan och vidgar vyerna samtidigt som grunden för ett längre entreprenörskap läggs under enklare former.

Ungdomar bör därför få ett särskilt tillstånd för ferieföretag där man slipper moms och egenavgifter för en begränsad tid (t.ex. tre månader per tolvmånadersperiod), under en viss ålder (t.ex. max 25 år) och med högst ett visst överskott (t.ex. ett basbelopp).

Stockholm den 4 oktober 2005

Tina Acketoft (fp)

Marie Wahlgren (fp)