Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en särskild strategi för att ta till vara växtkraften i Öresundsregionen.

Motivering

Öresundsregionen är just nu inne i en mycket intressant och viktig strukturomvandling. Mycket kommer att hända de närmaste åren. Regionen är fortfarande i ett formativt skede, turboglobaliseringen ställer oss inför helt nya krav och möjligheter, Europa söker sin nya identitet.

I internationella undersökningar förutspås ofta Öresundsregionen bli en av norra Europas viktigaste tillväxtregioner. Öresund kan erbjuda kvalificerad arbetskraft, ett flertal kompetensblock i viktiga framtidsbranscher och flera framgångsrika universitet och högskolor på båda sidor Sundet.

Stora multinationella företag börjar alltmer betrakta Norden som en marknad. Därför organiserar man också sig med huvudkontor för hela den nordiska marknaden. Öresundsinstitutet har i en undersökning av 102 av de största företagen i världen visat att 65 har ett regionalt eller europeiskt huvudkontor i Norden. Av dessa 65 ligger 26 i Öresundsregionen, 27 i Stockholm. Öresundsregionen tycks vara särskilt intressant för företag inom livsmedel och dagligvaror, men också för transport- och bil-, konsumentelektronik- och datorföretag.

Det är en fördel för Öresundsregionen att den på samma gång är huvudstadsregion och gränsregion. Det ger en kombination av styrkor och dynamik som tycks vara en framgångsformel i den globaliserade ekonomin. En etablering i Öresundsregionen gör det möjligt att dra nytta av huvudstadens utbud samtidigt som man kan välja det som passar bäst av två olika nationella samhällssystem. Man kan till exempel ha huvudkontoret nära den danska huvudstadens breda utbud av samhällsinstitutioner, kultur och företagsnära tjänster samtidigt som man förlägger produktionen i Sverige utan att förlora närheten mellan huvudkontor och produktion.

I den globala ekonomin är det helt avgörande för ett land att det finns regioner med kraft att konkurrera i attraktionskraft för investeringar med andra regioner i världen. Därför är det viktigt för Sverige att Stockholm står starkt. Och därför är det också viktigt för Sverige att Öresundsregionen lyckas vara attraktivt för internationella investerare, kunniga experter och kreativa personligheter.

Det är nu viktigt för Sveriges tillväxt och välstånd att den svenska delen av Öresundsregionen inte hamnar i skuggan av Köpenhamn. För att klara Sveriges framtida tillväxt och välstånd måste den svenska sidan av Öresundsregionen stå stark och vara attraktiv. Det handlar om en medveten strategi för t.ex. investeringsfrämjande, infrastruktursatsningar, borttagande av barriärer för pendlare över Sundet med mera.

Sverige saknar idag en nationell strategi för att ta till vara och utveckla växtkraften i Öresundsregionen. I regeringen ligger ansvaret för Öresundsfrågorna på socialministern, medan tjänstemännen sitter på Utrikesdepartementet. Vidare ligger ansvaret för regional tillväxt och infrastruktur på Näringsdepartementet samt ansvaret för forskning och högre utbildning på Utbildningsdepartementet.

Ska den svenska sidan stå stark när Öresundsregionen attraherar investeringar så krävs en bättre samordnad Öresundspolitik och en tydlig nationell strategi för att ta till vara och utveckla växtkraften i Öresundsregionens svenska del. Detta är viktigt för Skåne och södra Sverige, men också avgörande för hur väl Sverige ska klara framtidens välstånd. Det är dags för en nationell strategi för Öresundsregionen!

Stockholm den 1 oktober 2005

Christer Nylander (fp)

Ulf Nilsson (fp)

Torkild Strandberg (fp)

Marie Wahlgren (fp)

Tina Acketoft (fp)

Allan Widman (fp)