Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utarbeta ett handlingsprogram för hur Sverige stimulerar till utveckling av fler innovationsföretag.

Motivering

FN:s handelsorganisation (Unctad) har presenterat en undersökning som visar att Sverige toppar ett nytt innovationsindex. Detta index speglar ländernas utbildningsnivå och styrkor inom forskning och utveckling. Bland de komponenter som indexet bygger på finns exempelvis antalet patent som registrerats i USA, antalet FoU-sysselsatta som andel av befolkningen, och andelen ungdomar som går i utbildning på olika nivåer.

Inom många områden kommer dock Sverige sämre ut än jämförbara länder, främst då det gäller tillväxt, produktivitet, köpkraft och möjligheten att starta företag.

Vanligtvis finns det ett starkt samband mellan forsknings- och utvecklingssatsningar och ökad tillväxt genom produktiva innovationsföretag. Så ser inte bilden ut i Sverige i dag.

Politiken måste därför främja utbildning, forskning och innovationer. Vissa branscher som t.ex. telecom, bioteknik och medicin har en världsledande ställning och har sin utgångspunkt ur den forskning och utveckling som bedrivs i Sverige. Vi måste underlätta för forskare att kommersialisera sina innovationer, starta företag som kan växa både nationellt och internationellt och dessutom höja produktiviteten genom att höja kunskapsinnehållet i varor och tjänster. Att stötta forskning är en av de viktigaste instrumenten för ökad tillväxt. Därför är det nödvändigt att stimulera universitet och högskolor till tätare samarbete med näringslivet. Länken mellan innovationer och produktion behöver bli starkare än i dag.

Men företagande handlar om att ta risker. För att en företagare skall våga ta den risk det innebär att starta ett företag, måste också företagaren tillförsäkras en rimlig avkastning om risktagandet blir framgångsrikt. Om vi skall klara framtidens utmaningar måste det helt enkelt löna sig bättre att våga ta risker. Det måste också finnas tillräckligt med riskvilligt kapital för forskningsinnovationer och för att kunna finansiera nya och växande företag. För detta krävs en specifik åtgärdsplan för hur vi stimulerar till fler innovationsföretag.

Stockholm den 3 oktober 2005

Ewa Björling (m)