Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tillskapandet av ESS-projektet.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om regeringens engagemang för att ESS-anläggningen skall hamna i Lund.

Motivering

ESS är en förkortning för European Spallation Source, en mycket stor europeisk forskningsanläggning för avancerad materialanalys. Anläggningen kommer att ha världens mest kraftfulla neutronkälla, vilken ska användas vid analys med neutronspridningsteknik.

ESS kommer att ha central betydelse för flera strategiska områden som bio- och nanoteknik, utveckling av läkemedel och biokompatibla implantat, materialteknik, t.ex. polymerer och legeringar för starkare och lättare bilar och flygplan, energiteknik, t.ex. vätgaslagring, och mängder av applikationsområden som vi ännu inte kan förutse.

Anläggningen är ett gemensamt europeiskt projekt med tänkt stöd från europeiska regeringar och EU. Den totala kostnaden för projektet väntas uppgå till ca 1,5 miljarder euro (ca 15 miljarder SEK) och ESS ska vara klar att tas i bruk 2013. För att lokalisera anläggningen behövs en yta av minst 1,3 kvadratkilometer. Man beräknar att mellan 4 000 och 5 000 gästforskare kommer att utnyttja anläggningen per år, och antalet fast anställda blir ca 500 personer.

ESS-Scandinavia arbetar för att ESS skall placeras i Öresundsregionen, och har valt Lund som förslag till placering. Inom en radie av tio mil från Kastrups flygplats finns här tolv universitet, många högteknologiska företag, utmärkta kommunikationer och ett sjudande kulturliv. Forsknings- och utbildningsmässigt kan betydelsen av ett ESS i Skandinavien knappast överdrivas och sidoeffekterna för näringsliv bedöms som mycket stora.

Projektet för att få ESS-anläggningen till Lund har fått stor uppbackning. Det har nu ett brett skandinaviskt stöd, politiskt, akademiskt och från näringslivet. Lunds kommun och region Skåne arbetar aktivt för en lundensisk placering. Men det viktigaste saknas – regeringens tydliga stöd. Det är uppenbart att projektet behövs för att Europa skall ligga i framkant i de ovan nämnda områdena. USA och Japan har redan anläggningar av det här slaget på gång. Därför anser jag att Sverige bör stödja tillskapandet av ESS-projektet. Dessutom vore det helt rätt strategiskt för Sverige att anläggningen hamnar i Sverige och Lund.

Detta borde regeringen ta till sig och driva på internationell nivå. Spin off-effekterna för Sverige torde vara överstigande de kostnader som projektet kostar.

Stockholm den 30 september 2005

Lars Lindblad (m)